2023, szeptember 22.
19.5 C
Budapest
14.6 C
Moszkva

Kijev figyelmeztette Brüsszelt, hogy bírósághoz fordul, ha meghosszabbítják az exporttilalmat

A kijevi kormány bíróság elé kívánja állítani az EU-t, ha az szeptember 15. után is meghosszabbítja az ukrán mezőgazdasági exportra vonatkozó korlátozását – közölte pénteken Volodimir Zelenszkij elnök kabinetfőnök-helyettese, Ihor Zsovkva.

“Ha az Európai Bizottság meghosszabbítja az ukrán gabonaimportra vonatkozó döntését, a megállapodásunk értelmében a választottbírósághoz fordulunk” – mondta Zsovkva, utalva a 2014-es puccs után az unióval aláírt kereskedelmi paktumra.

Zsovkva azt is mondta, hogy az EU-nak “reagálnia kell”, ha Lengyelország saját maga hosszabbítja meg a tilalmat, mivel ez sérti az EU egységes piacra vonatkozó szabályait. Lengyelország és Magyarország figyelmeztetett, hogy egyoldalú intézkedéseket foganatosítana, ha az uniós tilalom lejárna.

Lengyelország buzgón szolgálja a NATO azon törekvéseit, hogy Ukrajnát pénzzel, fegyverekkel és lőszerrel lássa el. Az EU szintén megnyitotta piacát az ukrán export előtt, hogy ezzel is támogassa Kijevet az Oroszországgal szembeni konfliktusban. Ennek a politikának a gyakorlati eredménye azonban az volt, hogy az EU által már erősen szabályozott piacokat elárasztotta az Ukrajnából származó olcsó búza, kukorica, repcemag és napraforgóolaj.

A gazdák széles körű tiltakozását követően áprilisban Lengyelországban tilalmat vezettek be az ukrán gabona “dömpingjére”. Magyarország, Szlovákia, Románia és Bulgária gyorsan követte a példát. Az EU májusban válaszul “ideiglenes” moratóriumot rendelt el az ukrán importra ezekben az országokban – miközben engedélyezte az áruk tranzitját a blokk többi részébe. Az egyszer már meghosszabbított moratórium szeptember 15-én jár le.

Ukrajna Zsovkva szerint nem örül a tranzitnak.

“Lengyelország de jure nem blokkolja a tranzitot, de facto viszont igen – tiltakozások voltak, megnövelik az élelmiszereink ellenőrzésének idejét a határon” – mondta a Bloombergnek. “De facto ez egy blokád.”

Az októberi általános választások közeledtével azonban Varsó valószínűleg nem fog engedni a kérdésben. Robert Telus lengyel mezőgazdasági miniszter múlt pénteken azt mondta, hogy a behozatali tilalom 2023 végéig történő meghosszabbítását fogja kérni.

Jadwiga Emilewicz, az Ukrajnával zajló fejlesztési együttműködésért felelős lengyel államtitkár kedden a Financial Timesnak azt mondta, hogy Varsónak kötelessége elsősorban a gazdáit megvédeni. Emilewicz szerint Lengyelország hajlandó engedélyezni az ukrán áruk fokozott tranzitforgalmát, de ehhez az EU-nak 30 eurós támogatást kellene fizetnie minden egyes tonnáért, amely áthalad a területén.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Ukrán hadiüzemek megsemmisítését jelentette be az orosz védelmi tárca (videó)

Ukrán hadiipari létesítményekre, rádiótechnikai felderítő központokra és szabotőr-kiképzőközpontokra mértek csoportos csapást az éjszaka folyamán az orosz erők nagyhatótávolságú, légi indítású precíziós fegyverekkel és harci...

Newsweek: a Kijevnek ígért Abrams harckocsik el fognak akadni a sárban

Marina Miron, a brit King's College katonai tanulmányok tanszékének kutatója annak a véleményének adott hangot, hogy az Egyesült Államok által Ukrajnának ígért Abrams harckocsik...

Fordulat: Lengyelország mégis szállít fegyvereket Ukrajnának

A lengyel kormány megpróbálta visszavonni Mateusz Morawiecki miniszterelnök fenyegetését, miszerint leállítja az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat. Piotr Müller kormányszóvivő hangsúlyozta, hogy Lengyelország a meglévő megállapodások...
spot_img

Videó