2023, október 3.
20.7 C
Budapest
12.7 C
Moszkva

Oroszországot és Belaruszt is meghívták a Nobel-díj díjátadójára

A Svédországban és Norvégiában diplomáciai képviselettel rendelkező nemzetek nagykövetei ezentúl meghívást kapnak a Nobel-díjátadó rendezvényekre – jelentette be csütörtökön a rangos elismerés mögött álló alapítvány. A lépés eltávolodik a szervezet korábbi politikájától, amely az ukrajnai konfliktus miatt kizárta Oroszországot és Belarusz az ünnepségekről.

“Egyértelmű, hogy a világ egyre inkább szférákra oszlik, ahol a különböző nézeteket vallók közötti párbeszéd egyre csökken” – fogalmazott közleményében Vidar Helgesen, a Nobel Alapítvány ügyvezető igazgatója, aki ígérte, hogy a szervezet rendezvényeire szóló szélesebb körű meghívások révén “ellensúlyozza ezt a tendenciát”.

A világ “egyre inkább polarizálódik”, és “a tudomány tagadása, a tudással szembeni ellenállás jellemzi” – figyelmeztetett az alapítvány, hozzátéve, hogy saját értékei “a polarizáció, a populizmus és a nacionalizmus ellentétei”. A szervezet ezután közölte, hogy mindenkit szeretne megszólítani, azokat is, akik állítólag “nem osztják a Nobel-díj értékeit”.

A közlemény nem nevezte meg azokat a nemzeteket, amelyek nagykövetei meghívást kapnak a Nobel-díj ünnepélyes átadására még idén, de közölte, hogy a svédországi és norvégiai diplomáciai képviseletek valamennyi vezetője meghívást kap. A média szerint a listán szerepel Oroszország, Belarusz és Irán is. Az iszlám köztársaság küldöttjét a tavalyi ceremóniáról is kitiltották az akkor Iránban zajló tömeges tüntetések miatt.

A Nobel Alapítvány első alkalommal hívta meg a jobboldali Svéd Demokraták párt vezetőjét, Jimmie Akessont is a ceremóniákra és a bankettre. Akessont korábban többször is elutasította a szervezet annak ellenére, hogy pártja tavaly a második legerősebb erővé vált a svéd parlamentben.

Az erősen bevándorlásellenes álláspontot képviselő Svéd Demokratákat állítólag úgy tekintették, mint akik nincsenek összhangban a svéd társadalom értékeivel – jelentette az AP. A politikus a hírügynökség szerint azonban máris visszautasította a meghívást, mondván, hogy aznap “elfoglalt lesz”.

Moszkva egyelőre nem reagált a Nobel Alapítvány közleményére. Kijev azonnal elítélte a lépést, azt állítva, hogy az csak erősítik a “büntetlenség érzését” a Kremlben. Az ukrán külügyminisztérium is ragaszkodott ahhoz, hogy az alapítvány “támogassa az Oroszország és Belarusz elszigetelésére irányuló nemzetközi erőfeszítéseket”.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Politico: az EU nem adhatna több fegyvert Ukrajnának a saját készleteiből

Az Európai Unió országai már nem adhatnak fegyvert Ukrajnának a saját készleteikből anélkül, hogy veszélyeztetnék saját biztonságukat - írja a Politico című amerikai lap...

Ukrajna levette az OTP Bankot a vállalati halállistájáról és kötelezte az orosz piac elhagyására

Levette az OTP Bankot a nemzetközi háborút finanszírozó vállalatok listájáról az Ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) - jelentette be az ügynökség hétfőn a honlapján. A...

Az EU nem tudja feloldani az Ukrajnának szánt 5 milliárd eurós katonai támogatást

Az EU fontolóra vesz egy 5 milliárd eurós katonai segélycsomagot Ukrajnának 2024-re - jelentette ki Josep Borrell, az unió külpolitikai vezetője hétfőn Kijevben. Magyarország...
spot_img

Videó