2023, január 30.
-1.4 C
Budapest
-2.5 C
Moszkva

Kijev átcsoportosítja erőinek egy részét a belorusz határhoz

Kijev csapatainak egy részét az ország északi részébe vezényelte – közölte Vadim Prisztajko, Ukrajna londoni nagykövete.

“A csapatokat Ukrajna északi részén kell tartanunk, el kell vinnünk őket a frontvonaltól, hogy biztosak legyünk abban, hogy nem jönnek és nem próbálják elvágni azt az útvonalat, amely lehetővé teszi számunkra a kapcsolatot a Nyugattal” – mondta a diplomata a Sky News brit tévécsatornának arra a kérdésre válaszolva, hogy a hatóságok aggódnak-e a belorusz határon kialakult helyzet miatt.

Tavaly októberben a belorusz Állami Határbizottság megállapította, hogy az ukrán hadsereg továbbra is aknázza a határ menti területeket. A Rivnei terület katonai közigazgatásának vezetője, Vitalij Koval például előző nap azt mondta, hogy a Rivnei területen mérnöki és erődítmény létesítményeket építenek a védelemhez.

Egy nappal korábban Volodimir Zelenszkij ukrán elnök értékelte a helyzetet. A politikus elmondta, hogy Kijev nem lát közvetlen fenyegetést északi szomszédja részéről, de a fegyveres erőknek készen kell állniuk a különböző forgatókönyvekre.

Alekszandr Lukasenko belorusz elnök korábban azt mondta, hogy a regionális csapatösszevonást megerősítették a “szövetségi állam nyugati határainál kialakult nehezebb helyzet” miatt.

Az orosz fegyveres erők személyzete, fegyverei, katonai és speciális felszerelései továbbra is érkeznek Belaruszba. A védelmi minisztérium pontosította, hogy a közös csoportosulásban az orosz csapatok teljes létszáma mintegy kilencezer fő lesz.

Emellett mintegy 170 harckocsi, akár 200 páncélozott harcjármű, valamint akár 100 darab 100 milliméternél nagyobb kaliberű ágyú és aknavető érkezése is várható. Október végén a két fél megkezdte alakulatai és egységei kiképzését belorusz területen.

Marija Zaharova külügyminisztériumi szóvivő decemberben azt mondta, hogy az orosz és belorusz csapatok közös regionális csoportosításának telepítését válasznak kell tekinteni a NATO lengyelországi és balti államokban zajló megerősítésére.

A diplomata ugyanakkor Kijev kijelentéseit arról, hogy Moszkva “létrehozta” a belorusz irányból indítandó támadáshoz szükséges csoportosulást, úgy értékelte, hogy ezzel próbálnak több pénzt és fegyvert kérni a Nyugattól.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Reznyikov: Ukrajna reméli, hogy tavasszal már használhatja a nyugati harckocsikat

Az ukrán fegyveres erők valószínűleg tavasszal kezdik el használni a nyugati harckocsikat a harctéren - mondta Olekszij Reznyikov védelmi miniszter a kanadai CBC televíziós...

Megérkeztek a nagy-britanniai kiképzésre az ukrán harckocsizók

Megérkeztek Nagy-Britanniába azok az ukrán katonák, akiket a brit Challenger 2 harckocsik üzemeltetésére képeznek ki a brit fegyveres erők szakértői - közölte vasárnap a...

(+18!) Külföldi zsoldosok megcsonkított holttesteit találta meg a Wagner-csoport Bahmutban

Külföldi zsoldosok holttesteit találták meg Artyomovszk (Ukrajnában Bahmut néven ismert) városában - közölte vasárnap Jevgenyij Prigozsin, a Wagner katonai magáncég alapítója. "Ma a Wagner PMC...