2022, augusztus 19.
36.3 C
Budapest
25.9 C
Moszkva

Kijev a minszki egyezmény egy pontját sem teljesítette

Augusztus 12-én pont egy félév telt el, hogy Minszkben aláírták a donbásszi helyzetet rendezni kívánó második egyezménycsomagot – írja a Vesztyi. A 13 pontból álló dokumentumot Oroszország, Franciaország, Németország és Ukrajna vezetőivel is egyeztették, amit a kontaktcsoport minden tagja aláírt. A tárgyalás majdnem egy teljes napig tartott. Oroszország és Európa szerint az egyezménynek nincs alternatívája, ennek ellenére Ukrajna napról napra megszegi azt.

Kijev nem is akarta abbahagyni a harcokat. A minszki egyezmények után harcokat kezdeményezett Sirokinóban és Marinkánál. Az ukrán tüzérek továbbra is bombázzák Donyecket, Gorlovkát, Dokucsajevszket, Peszkit, Szpartak és több más települést is. A száz mm kalibernél nagyobb fegyvereket csak egy pipa miatt vonták vissza. Az LNR és DNR békés lakóinak negyedeit továbbra is lövik Grad és Szmercs rakétakilövőkkel. 

Az EBESZ képtelen hatékonyan teljesíteni a feladatát. Rengeteg olyan eset volt, amikor a Jobb Szektor katonái egyszerűen nem engedték át az EBESZ-megfigyelőket, hogy elvégezzék a feladatukat. Kijev a mai napig nem kezdett bele a donbásszi helyi választásokba, bár ezt is előírja a minszki egyezmény. Ugyanez a helyzet a különleges donbásszi státusszal is. 

Amnesztia helyett bűnügyi eljárásokat akasztanak a foglyaik nyakába. Még a szemet-szemért fogolycsere sem működik. Mindig újabb és újabb feltételeket találnak ki. Egyszer azt mondják tízet tízért, utána azt, hogy 30-at – 30-ért, nem beszélve arról, hogy akiket mégis visszaadnak milyen állapotban kerülnek Donyeckbe és Luganszkba. Az ukránok nem biztosítják a humanitárius segítségnyújtást sem, éppen ellenkezőleg, teljes blokádot vezettek be a DNR és LNR területei ellen, amelyek csak az orosz humanitárius segítségnek köszönhetően tudják elkerülni a humanitárius katasztrófát. Az ukránok nem hajlandóak tárgyalni a donbássziakkal, pedig a minszki egyezmények ezt is előírják. 

Hat hónap elteltével új katonai egyenruhákról, általános mozgósításról beszél Ukrajna Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanácsának vezetője, Alekszander Turcsinov.  Bár az utóbbit csak fenyegetésként használják. A szélsőségesek hazájának mondható Nyugat-Ukrajnában Lemberg megye 360 településén egy embert sem sikerült mozgósítani. Vannak olyan települések, ahol a mozgósítottak egy részét pedig nők teszik ki. 

A fent említettek után elmondható, hogy Ukrajna saját maga taszítja el magától a Donbásszt. Martin Schulz, az Európai Parlament képviselője szerint legalább azért is érdemes megújítani a minszki egyezmények hatályát, hogy elkerüljék a nagyméretű harcok megújulását.

Forrás: Vesztyi

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Oliver Stone betiltott filmjéről: Ukrajna Lángokban

Az ukrajnai konfliktus, nem meglepően, rendkívüli figyelmet kap a médiában. Sajnos Ukrajna történelme nem kerül terítékre, holott ilyenkor fontos lenne, mert az események, természetesen,...

Több mint 90 külföldi zsoldost semmisítettek meg az orosz cirkálórakéták

Több tucatnyi, Kijev oldalán Moszkva ellen harcoló külföldi zsoldost öltek meg az északkelet-ukrajnai Harkov városában egy katonai tábor elleni támadásban - közölte csütörtökön az...

Videózott a kanadai zsoldos az ukrán fronton, majd elmenekült Ukrajnából

A nemrégiben Herszon közelében végrehajtott bevetés - amelyet részben a National Post rendelkezésére bocsátott, a harci káoszról készült egyperces videófelvétel is megörökít - Paul...