2022, december 6.
6.1 C
Budapest
-10.1 C
Moszkva

Kevesebb mint kilencmilliárd köbméter földgáz maradt az ukrán tározókban

Egy hét alatt 9 milliárd köbméter alá, 8,7 milliárdra csökkent az ukrajnai tározókban megmaradt földgáz – közölte hétfőn az Ukrtranzhaz állami gázszállító vállalat. A cég által közzétett adatok alapján március 19-26. között a gáztartalék 4,3 százaléka fogyott el, 9,1 milliárdról 8,7 milliárd köbméterre csökkent a tárolt mennyiség.

A napi átlagos kivétel mintegy 49 millió köbméter. Volodimir Demcsisin energetikai miniszter korábban közölte, hogy idén Ukrajna 11-13 milliárd köbméter földgázt vásárolna. A tárcavezető szerint ezt a mennyiséget az uniós országokból beszerezheti Ukrajna a reverz, azaz visszafelé irányított gázszállítások révén, így nem szorul arra, hogy Oroszországtól vásároljon.

Az Európai Unióból Ukrajnába a legtöbb gáz Szlovákiából érkezik, továbbá Magyarországról és Lengyelországból. A miniszter az év elején elmondta, hogy az unióból Ukrajnába szállított földgáz ára januárban ezer köbméterenként 190 dollárra csökkent. A következő fűtési szezonra Ukrajna 17 milliárd köbméter gáz felhalmozását tervezi, amely Demcsisin szerint a 2015-16-os téli adatokat figyelembe véve fedezni fogja az ország igényeit.

A mostani fűtési szezon várhatóan április 15-én ér véget Ukrajnában.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Zurabisvili: már harminchárom grúz katona halt meg Ukrajnában

Harminchárom, az ukrán erőket támogató grúz katona halt meg Ukrajnában - közölte Szalome Zurabisvili georgiai elnök hétfőn Varsóban, a lengyel  hivatali partnerével, Andrzej Dudával közösen...

Ezért volt ma rakétaeső: ukrán dróntámadás ért két orosz katonai repülőteret

Ukrajna támadást intézett katonai repülőterek ellen Szaratov és Rjazán térségében, három orosz katona meghalt - közölte a védelmi minisztérium sajtószolgálata. Erre válaszul indult a...

Rakéta áradat tart Ukrajna felé, több irányból – percről-percre frissítjük

Hétfő van, mondhatni menetrend szerint érkeznek az orosz rakéták az ukrajnai infrastruktúra ellen. Ukrán jelentések szerin masszív rakétatámadás kezdődött.  Kövesse az eseményeket percről percre.