2022, augusztus 11.
28.3 C
Budapest
25 C
Moszkva
Array

Kárpátalja vagy Kijev? – Választ kér a Magyar Békekör

A Magyar Békekör választ kér Orbán Viktor kormányától, miért nem ítéli el az ukrán kormány kisebbségellenes erőszakpolitikáját, és miért nem követeli Kijevtől a kárpátaljai magyarság autonóm jogainak elismerését – tudatta a Békekört szervező Magyar Szociális Fórum vasárnap.

 

 Nem elég, hogy a kárpátaljai magyar fiatalokat ágyútölteléknek használják egy olyan háborúban, amelyhez semmi közük, még azt is megtagadják tőlük, hogy anyanyelvükön szólhassanak. Ugyanez vonatkozik az Ukrajnában élő más nemzeti kisebbségekre is – írják közleményükben a Békekör szervezetei.

    

„Miért hagyja szó nélkül a magyar kormány Petro Porosenko ukrán elnök kijelentését, miszerint „Ukrajnában csak egy állami nyelv volt és lesz, a mi ukrán nyelvünk”? Hogyan tűrheti el a magyar kormány, hogy Porosenko a ’méltóság forradalmára’ hivatkozva tagadja meg az anyanyelv használatának jogát az Ukrajnában élő népektől, nemzetiségektől és nemzeti kisebbségektől, köztük a magyaroktól? Miféle nemzeti méltóság az, amely elvitatja mások jogát a méltósághoz?” – tette fel a kérdést a Békekör.

    

Felhívják a magyar kormány figyelmét arra, hogy Porosenko elnök nemrég aláírta a Hitler-barát Ukrán Felszabadító Hadsereg (UPA) és az Ukrán Nacionalisták Szervezete (OUN) tevékenységét jogilag is rehabilitáló törvényeket. „Hogyan fordulhatott elő, hogy a magyar kormány egyszerűen tudomásul veszi a történteket, és nem tiltakozik a kijevi vezetés szélsőjobboldallal szövetkező politikája miatt? – kérdezi a Békekör, emlékeztetve arra, hogy a két fasiszta szervezet csaknem százezer lengyel életét oltotta ki a II. világháború alatt, és tevékenyen részt vett a Kamenec-Podolszkba szállított több mint tízezer magyar zsidó kivégzésében is.

   

A Magyar Békekör arra a kérdésre is választ vár a magyar kormánytól, hogy mennyiben érinti a magyar érdekeket, közöttük a kárpátaljai magyarokét is az ukrán állami vállalatok külföldi kézbe juttatása. Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök ugyanis felajánlotta az amerikai monopóliumoknak az állami vállalatokat, különös tekintettel az energiaszektorra. „Vajon a Magyarországról Ukrajnába szállított gázzal az amerikai monopóliumok érdekeit akarnánk szolgálni?” – kérdezte a Békekör Orbán Viktor kormányától.

   

A Békekör levelét vasárnap továbbították a miniszterelnökségre

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Borell: az európaiaknak hajlandónak kell lenniük “fizetni” Ukrajna támogatásáért

Az Ukrajna Oroszország elleni küzdelemben való segítségnyújtásnak ára van Európa számára, amelyet a polgároknak hajlandónak kell lenniük megfizetni - mondta az EU külügyi vezetője....

Kína: Washington célja az ukrán konfliktus elhúzódása

Washington arra törekszik, hogy minél tovább elhúzódjon az ukrajnai konfliktus, hogy meggyengítse Moszkvát - mondta Kína oroszországi nagykövete. A TASZSZ orosz hírügynökségnek szerdán adott interjújában...

Vidáman pezsgőzött Klicskóval Kijevben a német miniszter, most bocsánatot kért

Nancy Faeser német belügyminiszter bocsánatot kért, miután július végi ukrajnai útja során egy pohár pezsgővel a kezében pózolt egy vidám fotón. "Megbántam a fotót" -...