2023, február 7.
-3.9 C
Budapest
-5.8 C
Moszkva

Káoszt okozott az orosz olajra vonatkozó ársapka a török partoknál

A Financial Times olajkereskedőkre, közvetítőkre és hajókövető szolgálatokra hivatkozva jelentette, hogy az orosz olajár-korlátozást követően olajtankerek torlódása alakult ki a török partoknál.

Legalább 19 hajó várakozott például arra, hogy átkelhessen a török vizeken. A kiadvány szerint ez az első jele annak, hogy az Oroszországból származó olajra vonatkozó árplafon bevezetése világszerte zavarokat okozhat az ellátásban.

Törökország december 1-je óta megköveteli a biztosítótársaságoktól a P&I-biztosítás (védelmi és kártérítési biztosítás) meglétét igazoló levelet, ha egy hajó áthalad a szoroson.

Egy olajipari forrás a lapnak elmondta, hogy az orosz vállalatok írásbeli megerősítéseket adtak Ankarának, hogy a hajók biztonságos áthaladását a török vizeken biztosítják. A feltorlódott hajók feltehetően nyugati társaságok által biztosított tartályhajók.

A múlt héten az Európai Unió, majd a G7-ek és Ausztrália is megállapodott az orosz olaj hordónkénti 60 dolláros árplafonjáról. A döntés hétfőn lépett hatályba, az EU által még nyáron elfogadott olajembargóval együtt. Ezek a szankciók a tengeri szállításokra vonatkoznak, de a csővezetékes olajra nem. A kőolajtermékek esetében hasonló korlátozások lépnek életbe február 5-én.

Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes hangsúlyozta, hogy Moszkva még akkor sem fogadná el az olajárak felső határát, ha a kitermelés csökkentésére kényszerülne. Hozzátette, hogy Oroszország csak azokkal az országokkal hajlandó együttműködni, akik a piaci feltételek mellett dolgoznak.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Vegyi fegyvert vethettek be az ukránok a Donbasszban, orosz ellenőrzés alá került Mihajlivka is

Vegyi fegyver bevetésével vádolta meg az ukrán fegyveres erőket az Oroszországhoz csatlakozott donyecki régió megbízott vezetője, az orosz katonai szóvivő pedig bejelentette, hogy önkéntes...

Financial Times: az Abrams tank inkább teher lesz Ukrajnának, mint segítség

Az M1 Abrams harckocsik, amelyeket Washington a közelmúltban ígért Ukrajnának, inkább terhet jelenthetnek Kijev háborús erőfeszítései számára, mintsem erősítést - jelentette vasárnap a Financial...

Videó: rakétacsapás érte az egyetem épületét Harkovban

Rakéta csapódott az egyetem épületébe Harkovba - közölte a helyi média. Az oktatási intézményeket bezárták, és az ukrán fegyveresek telepítési pontként és raktárként használják...