2023, február 9.
-1.1 C
Budapest
-1.8 C
Moszkva

Kamatot csökkentett az orosz jegybank

Az orosz jegybank 3 százalékponttal (pp) évi 14%-ra csökkentette az irányadó kamatlábat, jelezve, hogy 2022-ben lehetőséget lát annak további csökkentésére – jelentették be pénteken.

“Az orosz jegybank igazgatótanácsa 2022. április 29-én úgy döntött, hogy 300 bázisponttal évi 14,00%-ra csökkenti az irányadó kamatlábat. Az orosz gazdaság külső környezete továbbra is kihívást jelent, és jelentősen korlátozza a gazdasági tevékenységet. Mivel az ár- és pénzügyi stabilitási kockázatok már nem növekednek, a feltételek lehetővé tették az irányadó kamatláb csökkentését” – áll a közleményben.

Az orosz jegybank szerint “a legutóbbi heti adatok a folyó árnövekedési ütem lassulását jelzik a rubel erősödése és a fogyasztói aktivitás enyhülése miatt. Az infláció további alakulását olyan befolyásoló tényezők fogják alakítani, mint az importhelyettesítési folyamatok hatékonysága, valamint a késztermékek, nyersanyagok és alkatrészek importjának mértéke és gyorsasága. Az Orosz Nemzeti Bank monetáris politikája figyelembe fogja venni a gazdaság strukturális átalakításának szükségességét, és biztosítani fogja az infláció visszatérését a célértékhez 2024-ben.”

Kiemelték, hogy amennyiben a helyzet az alapprognózisnak megfelelően alakul, “az orosz jegybank 2022-ben lát teret az irányadó kamatláb további csökkentésére”.

Gazdasági előrejelzés

Az orosz jegybank jelentősen megemelte az oroszországi inflációs előrejelzést, 2022-ben 18-23%-ra, ami majd 2023-ban 5-7%-ra csökken, és 2024-ben visszatér 4%-ra.

“Az orosz jegybank előrejelzése szerint a monetáris politikai irányvonalat figyelembe véve az éves infláció 2022-ben 18,0-23,0% lesz, majd 2023-ban 5,0-7,0%-ra lassul, és 2024-ben visszatér 4%-ra” – közölte a szabályozó hatóság.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Foreign Policy: Ukrajna a következő 10 napban hatalmas orosz invázióra számít

Moszkva több százezer katonát összpontosított az ország keleti részén, brutális taktikával és emberhadjáratokkal igyekszik megtörni az ukrán fegyveres erők védelmét - írja a Foreign...

Amerikai képviselő: az USA fejezze be az ukrán hadsereg finanszírozását

Az Egyesült Államoknak fel kell hagynia azzal, hogy dollármilliárdokat küldjön Ukrajna hadseregének megerősítésére - jelentette ki Matt Gaetz republikánus képviselő hétfőn a képviselőházban tartott...

Videó: leégett az Ukrajnának drónokat szállító amerikai katonai gyár Lettországban

Nagy erejű tűz ütött ki az amerikai Edge Autonomy katonai drónokat gyártó vállalat üzemében a Riga melletti Marupe-ban. A hatóságok arra kérik a lakosságot, hogy...