2022, május 19.
25.3 C
Budapest
12.6 C
Moszkva
Hiredetés

Jövőre orosz légi támaszpontot hoznak létre Fehéroroszországban

Jövőre orosz légi támaszpontot hoznak létre Fehéroroszországban – jelentette be Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter a tárca keddi állománygyűlésén. Sojgu elmondta, hogy vadászrepülő ezredet telepítenek a szomszédos ország területére. A miniszter arról is jelentett a kibővített állománygyűlésen részt vevő Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, a hadsereg főparancsnokának, hogy a Minszktől délnyugatra lévő Baranovicsi repülőterén harckészültségbe lépett az orosz katonai légierő egy vadászrepülő-egysége. Az orosz védelmi minisztérium tervei között szerepel az is, hogy “2014-ben az Arktiszra csapatokat csoportosítson az Oroszországi Föderáció katonai biztonsága és nemzeti érdekeinek védelmére” – közölte Szergej Sojgu.

Repülőtereket, kikötőket építenek az Oroszországhoz tartozó Északi-sarkhoz közeli Ferenc József-földön és a keletebbre fekvő Új-szibériai-szigeteken. Az ország szárazföldi, északi területén is több repülőteret helyreállítanak, például a jakutföldi Tyikszi nevű településen találhatót. Vlagyimir Putyin arra szólított fel a védelmi minisztérium kibővített vezetői állománygyűlésén, hogy a hadsereg vezetése szenteljen külön figyelmet az északi sarkvidéki fejlesztéseknek. “Oroszország egyre intenzívebben hódítja meg ezt az ígéretes régiót, és minden eszközzel rendelkeznie kell biztonságának és nemzeti érdekeinek védelméhez” – hangoztatta az államfő.

Az elnök szeptemberben, ugyancsak a védelmi minisztérium tanácskozásán beszélt arról, hogy újra nyitják az északi Jeges-tengeren lévő Új-szibériai-szigeteken 1993 óta használaton kívüli repülőteret. A mostani állománygyűlésen Szergej Sojgu védelmi miniszter arra is felhívta a figyelmet, hogy a nemzetközi erők Afganisztánból való jövő évi kivonását követően a Közép-Ázsiai régióban a belpolitikai és társadalmi feszültségek erősödésére lehet számítani. Szerinte megjósolhatatlan, hogyan alakul a helyzet Afganisztánban.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés -spot_img

FRISS