2023, február 1.
3.4 C
Budapest
0.1 C
Moszkva

Jourova megfenyegette Muskot, hogy tartsa távol Putyin “propagandáját” a Twittertől

Elon Musk azt kockáztatja, hogy segítő kezet nyújt Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, ha a Twitter közelmúltbeli létszámleépítései miatt a platform nem tudja kiszűrni az ukrajnai háborúval kapcsolatos propagandát – figyelmeztetett az Európai Unió egyik vezető tisztviselője.

Az online hamis vagy félrevezető tartalmak elleni fellépés elmulasztása “nagyon gyors visszaéléshez vezethet a Twitterrel” – mondta a Bloombergnek adott interjúban Vera Jourova, az Európai Bizottság alelnöke, aki az online dezinformáció elleni küzdelem élére állt. Ez magában foglalja annak biztosítását, hogy a platform ne váljon az orosz propaganda központjává.

“Ha nem lépünk fel aktívan a propaganda ellen, ami azt jelenti, hogy eltávolítjuk a propagandadarabokat, a dezinformációt, akkor aktívan támogatjuk a háborút” – mondta.

“Ez egy nagyon trükkös és talán veszélyes vállalkozás vagy kaland lenne Musk úr számára, aki azt szeretné, ha úgy tekintenének rá, mint aki segít Ukrajnának”. Musk Starlink műholdas rendszerét említette, amely az ukrán állampolgárok és a hadsereg számára is biztosítja az internetes kommunikációt.

A megjegyzések a legújabb figyelmeztető lövés a tömeges felmondások és elbocsátások lehetséges mellékhatásaival kapcsolatban, miután Musk lezárta a világ legbefolyásosabb közösségi médiaplatformjának 44 milliárd dolláros felvásárlását – beleértve azt is, hogy a vállalat képes betartani egy sor uniós jogszabályt, köztük a blokk szigorú általános adatvédelmi rendeletét és az új digitális szolgáltatásokról szóló törvényt.

“Ha a hálózatot könnyen használhatja az orosz propaganda, akkor nagy valószínűséggel megsérti a szankciók szabályait, mert a szankcionált média, például a RT és a SputnikNews által közölt tartalmakat terjesztheti” – mondta Jourova, egykori cseh politikus.

A Twitter az egyetlen platform, amelyet Jourova használ, miután évekkel ezelőtt úgy döntött, hogy elhagyja a Meta Platforms Inc. által üzemeltetett Facebookot. Most azon gondolkodik, hogy megtartsa-e a fiókját, miután nemrég olyan anyagok jelentek meg a hírfolyamában, mint a kínai pornó.

Eközben Jourova szerint a milliárdos tulajdonos, aki megfogadta, hogy “visszahozza a szólásszabadságot a Twitterre”, nem szabad alábecsülnie az EU-t és a súlyos szankciókat, amelyekkel a Twittert végül sújthatják, ha nem tartja be az unió szabályait.

A DSA (Digital Services Act – a digitális szolgáltatások európai egységes piacáról szóló jogszabálycsomag ), amely a platformokon található káros tartalmak és dezinformáció ellen irányul, még gyerekcipőben jár, és a Twitternek az elkövetkező hónapokban sok tennivalója lesz a megfelelés érdekében, mielőtt a végrehajtása jövő évtől megkezdődik.

A DSA törvény szerinti bírságok a Twitter éves globális forgalmának akár 6 százalékát is elérhetik, míg a GDPR megsértése akár 4 százalékos bírsággal is járhat. A bizottság azt is megfogadta, hogy jövőre “stressztesztet végez a Twitter erőfeszítéseivel kapcsolatban, hogy megfeleljen a tartalommoderálási törvényeknek”.

“Úgy érzem, hogy Musk úr és talán még néhány ember a környezetében nem érti meg eléggé, hogy Európa fejlett” – mondta Jourova.

És “hogy hosszú évek alapos elemzése után, hogy hogyan közelítsük meg a digitális szférát, úgy döntöttünk, hogy szabályozni fogjuk, és hogy ezt komolyan is gondoljuk, hogy a szabályozást mindenkinek be kell tartania, aki az EU területén akar üzletelni”.”

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Az orosz katonai szóvivő is megerősítette Blahodatne település felszabadítását a Donbasszban

Egy Donyecktől mintegy hatvan kilométerre délkeletre fekvő település elfoglalásáról tett bejelentést kedden az orosz katonai szóvivő. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a...

Nem lenne praktikus – Nagy-Britannia nem szállít harci repülőgépeket Ukrajnának

Nagy-Britannia nem szállít korszerű harci repülőgépeket Ukrajnának, mert ez nem lenne "praktikus" a kiképzési idő hosszúsága miatt - közölte kedden Rishi Sunak brit miniszterelnök...

Kreml: Porosenko, Merkel és Hollande félrevezetésnek szánta a minszki megállapodásokat

A volt ukrán, német és francia vezető megerősítette, hogy Kijevnek az erőszakos megoldásra való felkészítését fedezendő írta alá a minszki megállapodásokat, ezért az orosz...