2023, január 30.
-3.9 C
Budapest
-2.9 C
Moszkva

Japánban tartanak a szankciókra adható orosz válaszlépésektől

Japán attól tart, hogy elveszíti az orosz LNG-t – írja Etienne Balmer a The Japan Times című lapban.

“Az orosz LNG olyan “sebezhetőséget” jelent, amely miatt Japán ki van téve a Moszkva általi megtorlás kockázatának. Míg az amerikai és brit ExxonMobil és Shell cégek lemondtak a Szahalin-1 és Szahalin-2 projektekben való részesedésükről, addig a Tokió – még az új orosz szabályozás mellett is – kitartott” – írja a lap.

A cikk megjegyzi, hogy Japán soha nem felejtette el az 1970-es évek olajsokkját, és az energiabiztonságot fenyegető veszélyek mélyen gyökeret vertek a japán kormány tudatában.

“Japán tisztviselők a Szahalin további használatára hivatkoznak, mint energiabiztonsági kényszerre, és arra figyelmeztetnek, hogy a projektből való kivonulás ahhoz vezethet, hogy Kína is csatlakozik a projektekhez” – írja a szerző.

A japán kormány az ukrajnai események kezdete óta 818 oroszországi, LNR és DNR-beli személy, 227 orosz vállalat és szervezet, valamint 11 bank ellen vezetett be szankciókat.

Október elején Vlagyimir Putyin elnök utasította a kormányt, hogy hozzon létre egy új orosz üzemeltetőt a Szahalin-1 projekt számára, amely átveszi az Exxon Neftegaz Limited jogait és feladatait. A Rosznyeft Szahalinmorneftegaz-Shelf fogja irányítani, legalábbis addig, amíg az összes részvényt ki nem osztják. A konzorcium külföldi résztvevői, ha kívánják, megtarthatják a projektben való részesedésüket.

A Szahalin-1 korábbi üzemeltetője, az Exxon Neftegaz Limited (az ExxonMobil leányvállalata) 30 százalékos részesedéssel rendelkezett. Márciusban a vállalat bejelentette, hogy ki akar szállni a projektből, áprilisban pedig vis maior rendszert vezetett be, ami miatt a gáz- és olajkitermelés teljesen leállt.

A Szahalin II új üzemeltetője, a Gazprom Szahalin Holding 50 százalékos részesedésével augusztusban alakult meg. Ugyanakkor a kormány engedélyezte, hogy a japán Mitsui és Mitsubishi átruházza a projektben lévő részesedését (12,5 százalékot, illetve tíz százalékot).

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Reznyikov: Ukrajna reméli, hogy tavasszal már használhatja a nyugati harckocsikat

Az ukrán fegyveres erők valószínűleg tavasszal kezdik el használni a nyugati harckocsikat a harctéren - mondta Olekszij Reznyikov védelmi miniszter a kanadai CBC televíziós...

Megérkeztek a nagy-britanniai kiképzésre az ukrán harckocsizók

Megérkeztek Nagy-Britanniába azok az ukrán katonák, akiket a brit Challenger 2 harckocsik üzemeltetésére képeznek ki a brit fegyveres erők szakértői - közölte vasárnap a...

(+18!) Külföldi zsoldosok megcsonkított holttesteit találta meg a Wagner-csoport Bahmutban

Külföldi zsoldosok holttesteit találták meg Artyomovszk (Ukrajnában Bahmut néven ismert) városában - közölte vasárnap Jevgenyij Prigozsin, a Wagner katonai magáncég alapítója. "Ma a Wagner PMC...