2022, november 29.
0.9 C
Budapest
-6.3 C
Moszkva

Japán megtartja részesedését az orosz Szahalin-1 projektben

A SODECO japán energetikai vállalat úgy döntött, hogy megtartja 30%-os részesedését az oroszországi Távol-Keleten található Szahalin-1 olaj- és gázprojektet irányító új szervezetben – jelentette be pénteken Yasutoshi Nishimura japán gazdasági és ipari miniszter.

“Ez egy rendkívül fontos projekt” – mondta, üdvözölve a döntést, amely szerinte hozzájárul Japán energiabiztonságának garantálásához.

Nishimura elmondta, hogy a SODECO-nak most november 11-ig, az Oroszország által meghatározott határidőig kell értesítenie Moszkvát a döntésről. A japán kormány 50%-os részesedéssel rendelkezik a SODECO-ban, a többi részvényt magáncégek, köztük az Itochu és a Marubeni kereskedelmi cégek, valamint az Inpex és a Japan Petroleum Exploration energetikai vállalatok birtokolják.

Moszkva október elején jelentette be, hogy a Szahalin-1 új helyi üzemeltetőjének létrehozását tervezi. A projektet korábban az amerikai ExxonMobil olajipari óriásvállalat irányította, amely az év elején a nyugati Oroszország-ellenes szankciók közepette kilépett.

A külföldi érdekeltek, nevezetesen a japán SODECO és az indiai Oil and Natural Gas Corporation (ONGC) egy hónapot kaptak arra, hogy bejelentse, meg akarja-e tartani részesedését az új vállalatban. Az indiai vállalat a hét elején jelentette be, hogy megtartja részesedését a Szahalin-1-ben.

Japán szintén nemrég közölte, hogy a Mitsubishi és a Mitsui vállalatai megtartják részesedéseiket a Szahalin-2-ben, egy másik oroszországi távol-keleti olaj- és gázprojektben, amely szintén új üzemeltetőhöz került.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -

UKRÁN VÁLSÁG

Az időjárás és járműhiány miatt az ukránok nem tudják evakuálni sérültjeiket

Az időjárás és az erők hiányosságai miatt az ukránok számára sokkal nehezebbé vált a sebesültek evakuálása Kupjanszk és Kraszno-Limanszk irányában - mondta a RIA...

A Kreml cáfolja az ukrán állításokat arról, hogy az orosz erők elhagyják a zaporozsjei atomerőművet

Nem igaz, hogy az orosz erők a zaporozsjei atomerőmű elhagyására készülnek - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak hétfőn. Peszkov az ukrán Enerhoatom...

Klicsko Kijev részleges evakuálására figyelmeztet

Kijev polgármestere, Vitalij Klicsko figyelmeztetett, hogy az ukrán főváros részleges kiürítésére kerülhet sor, mivel a hatóságok arra számítanak, hogy a jövő évben is lesznek...