2022, december 2.
2.3 C
Budapest
-10.4 C
Moszkva

Az oroszok nem tudnak célozni, posztolta az amerikai zsoldos, aki másnap kórházba került

A millióból egy találat volt – mondta a 23 éves Skyler James Gregg amerikai zsoldos a kelet-ukrajnai Poltavában lévő kórházi ágyából. Emlékszik arra, hogy hirtelen minden elsötétült, amikor egy orosz drón június 1-jén robbanószert dobott le az állomáshelyére a harkovi régióban. Egy francia katona azonnal meghalt a robbanásban, és a repülő repeszek megsebesítettek egy másik külföldi zsoldost is.

Skyler a földre került, amikor a szilánkok behatoltak a testébe. Az egyik eltalálta a jobb karját, és leszakított belőle egy darabot. “Hirtelen minden olyan fekete-fehér volt. Átfutott a fejemen, hogy talán meghalok. Valamiért békésnek éreztem” – mondta Skyler a kórházi ágyáról a Daily Beastnek.

Miután eltalálták, Skyler úgy vonszolta magát kifelé, hogy a pólóját az alkarja köré kötötte, hogy a helyén tartsa. Ezután összenézett az egyik barátjával, aki leesett egy lépcsőn, és akkor pánikba esett.

“Rengeteg vért vesztett. Levettem az ingét, hogy nyomást gyakoroljak a sebeire. Nagyon sok helyen vérzett. Nem tudtam, mit tegyek” – mondta Skyler. “Én magam is majdnem elájultam. Fogtam egy műanyag zacskót, és rátettem a vérző mellkasára. Nehezen kapott levegőt.”

Miután egy rádión segítséget hívott, Skyler és több katona egy tábori kórházba került.

A Washington állambeli Orcas-szigetről származó Skyler az apjával élt, mielőtt Ukrajnába utazott. Ő egyike az ukrán hadsereg Nemzetközi Légiójában harcoló tucatnyi amerikai önkéntesnek. Nem világos, pontosan hány amerikai indult harcolni Ukrajnába, és bár a Biden-kormányzat lebeszélte az amerikaiakat az önálló önkéntes munkáról, nem törvényellenes, hogy ezt tegyék.

Nemrégiben két alabamai amerikai zsoldos, a 39 éves Alexander John-Robert Drueke és a 27 éves Andy Tai Ngoc Huynh eltűnt a frontvonal közelében, Harkovban. Félő, hogy orosz fogságába estek, ahol egyesek szerint halálbüntetés várhat rájuk – írja a lap.

De úgy tűnik, ez nem zavarja Skylert, aki a Daily Beastnek elmondta, hogy amint felépül, vissza akar menni harcolni. “A munka még nem ért véget” – mondta. “Nem fejeztem be, amiért jöttem.”

Skyler átlagos neveltetést kapott. Családtagjai háborúkban szolgáltak, és elmondta, hogy akkor érezte a hívást, hogy Ukrajnában harcoljon, amikor látott egy videót, amelyen egy orosz tank áthajtott egy civil autón. (amiről utólag kiderült, hogy ukrán tank volt) Elmondása szerint a brutalitás megdöbbentette, és nem tudott tétlenül nézni.

Skyler április közepén került a kelet-ukrajnai Harkovba. A város külvárosa körül heves harcok folytak, és az oroszok az ellenőrzés átvételére törekedtek. Skyler és a többiek két hetet töltöttek egy bázison, és azt gyakorolták, hogyan kell megrohamozni az elfoglalt falvak házait, ahol orosz katonák tartózkodhattak.

“Rengeteg por volt az épületben. Nagyon rosszul lettem tőle. A tüdőm valahogy nem igazán működött rendesen, és nagyon kiszáradtam, mivel nem volt elég utánpótlásunk” – mondta Skyler, aki elmondta, hogy több társa is elhagyta a zászlóaljat ekkor.

“Azt hiszem, hogy néhány embernek egyszerűen más elvárásai voltak ezzel a háborúval kapcsolatban” – mondta Skyler. Ő azonban úgy döntött, hogy marad.

A harkovi bázison töltött idő után a frontvonal melletti előretolt állásokba helyezték, azzal a feladattal, hogy biztosítsa, hogy az orosz hadsereg ne keljen át egy folyón. Napokat töltött azzal, hogy éjjellátón keresztül figyelte az orosz állásokat.

Az oroszok a Skyler megsebesülése előtti napon is lőtték a területet. Azon a napon készített egy videót, amelyen közelről hallható, amint azt mondja:

“Az oroszok nem tudnak célozni”. A következő napon mégis megtették.

“Hogy őszinte legyek, túlságosan nyugodtak voltunk” – mondta Skyler, aki elismerte, hogy túlságosan magabiztos volt abban, hogy az oroszok soha nem fogják eltalálni az állásaikat.

“Úgy voltunk vele, hogy ‘nem tudnak eltalálni minket’. De ez másnapra megváltozott.”

Skyler megérti, hogy egyesek a történetét hallva azt gondolhatják, hogy eleve ostoba döntés volt elmenni, és hogy más módon kellett volna megpróbálnia segíteni. Az apja is így érvelt, mielőtt elment, de Skyler mégis úgy érzi, hogy helyesen döntött.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Külföldi zsoldosokra mértek csapást az orosz erők a Donbasszban

Az orosz légierő és a tüzérség csapást mért a külföldi zsoldosok egyik ideiglenes telepítési pontjára a Donyecki Népköztársaságban lévő Csaszov Jarban (ukránul Csasziv Jar),...

A Kreml szerint elfogadhatatlanok Biden feltételei a tárgyalásokhoz

A Kreml szerint elfogadhatatlanok azok a feltételek, amelyeket Joe Biden amerikai elnök az Oroszországgal folytatott tárgyalások megkezdéséhez támasztott - mondta Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő. "Valójában,...

Kreml: a NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve. "A...