2022, december 9.
3.5 C
Budapest
-4 C
Moszkva

Itt az orosz válasz a NATO rakétapajzsra: radarállomást telepítenek a Krímre

Oroszország visszaállítja a rakétatámadásokra figyelmeztető radarállomását a Krím félszigeten, Szevasztopol közelében, így reagálva a megnövekedett NATO aktivitásra a Fekete-tenger térségében – értesült az Izvesztyija című napilap kedden.

A lap hadiipari forrásokra hivatkozva azt írja, hogy a létesítmény a szovjet korszakban működött “Dnyeper” típusú radarállomás alapjaira épül, amelyet alaposan modernizálnak. A létesítmény a teljes felújítást követően képes lesz jelezni ballisztikus és cirkáló rakéta támadásokat, beleértve a legújabb hiperszonikus rakétákat is, amelyeket a Fekete és a Földközi-tengerről indítanak. A radarállomás védelmet biztosít Oroszország déli és dél-keleti területein.

Az Izvesztyija úgy tudja, hogy 15 szakember fog dolgozni a 18 hónapon belül elkészülő létesítményben.

A NATO élesítette a rakétapajzsát Romániában

A romániai létesítményeket a múlthéten helyezték üzembe, csaknem egy évtizeddel azt követően, hogy Washington – Moszkva figyelmeztetése dacára – felajánlotta európai NATO-szövetségeseinek, hogy megvédi őket az iráni rakétafegyverektől. Oroszország szerint a Nyugat ezzel a közép-európai békét fenyegeti.

Az orosz diplomáciai tárca a pajzs Romániába telepítését hibának minősítette, és rámutatott, hogy a lépés közvetlen fenyegetést jelent Oroszország biztonságára.

Korábban már működött

Az 1979 és 2009 között működött szevasztopoli Dnyeper típusú radarállomás a Szovjetunió felbomlása után ukrán fennhatóság alá került. Egy 1997. február 28-i szerződés alapján az orosz fél évente 1,2 millió dollárt fizetett Kijevnek az állomások révén nyert információkért. Amikor az orosz törvényhozás érvénytelenítette az 1997-es szerződést, ennek hátterében az is szerepet játszott, hogy Ukrajna egyre inkább kezdett a NATO felé orientálódni. A szevasztopoli radarállomást 2009 februárjában állították le.

Krími Köztársaság – Oroszországi Föderáció

A lapnak nyilatkozó Vagyim Kozjulin biztonságpolitikai szakértő elmondta, hogy a Szevasztopol környékén található radarállomás újraindításával Oroszország helyreállítja a radarvédelmet a területét fenyegető rakétatámadásokkal szemben.

A Krími Köztársaság két éve az Oroszországi Föderáció része, miután a lakosság 96 százaléka így döntött egy népszavazás keretein belül. 2015 márciusában a köztársaság miniszterelnöke Szergej Akszjonov a Szputnyik hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy támogatná nukleáris fegyverek elhelyezését a félszigeten, ha ilyen döntés születne Moszkvában. Nemsokkal korábban az orosz külügyminisztérium hivatalosan is megerősítette, hogy Oroszországnak joga van nukleáris fegyvereket telepíteni a Krímre.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Csaknem 100 lengyel zsoldossal végeztek az orosz erők Ukrajnában

Oroszország védelmi minisztériuma azt közölte, hogy egyetlen nap alatt számos nagy jelentőségű célpontot semmisített meg nagy pontosságú csapásokkal Ukrajnában. Köztük amerikai és német gyártmányú...

Putyin: Oroszország válaszcsapásként támadja az ukrán infrastruktúrát

Az orosz hadsereg azt követően kezdett el csapásokat mérni Ukrajna energetikai infrastruktúrájára, hogy merényletet követtek el a Krími híd ellen - jelentette ki Vlagyimir...

Klicsko: apokaliptikus télre kell készülnünk, de még nem kell evakuálni Kijevet

Az ukrán villamosenergia-hálózatot ért folyamatos orosz csapások "apokaliptikus" forgatókönyvet hozhatnak Kijevben - mondta Vitalij Klicsko polgármester szerdán a Reutersnek, de hangsúlyozta, hogy a hatóságok...