2023, december 7.
0.4 C
Budapest
-11.1 C
Moszkva

Itt az orosz válasz a NATO rakétapajzsra: radarállomást telepítenek a Krímre

Oroszország visszaállítja a rakétatámadásokra figyelmeztető radarállomását a Krím félszigeten, Szevasztopol közelében, így reagálva a megnövekedett NATO aktivitásra a Fekete-tenger térségében – értesült az Izvesztyija című napilap kedden.

A lap hadiipari forrásokra hivatkozva azt írja, hogy a létesítmény a szovjet korszakban működött “Dnyeper” típusú radarállomás alapjaira épül, amelyet alaposan modernizálnak. A létesítmény a teljes felújítást követően képes lesz jelezni ballisztikus és cirkáló rakéta támadásokat, beleértve a legújabb hiperszonikus rakétákat is, amelyeket a Fekete és a Földközi-tengerről indítanak. A radarállomás védelmet biztosít Oroszország déli és dél-keleti területein.

Az Izvesztyija úgy tudja, hogy 15 szakember fog dolgozni a 18 hónapon belül elkészülő létesítményben.

A NATO élesítette a rakétapajzsát Romániában

A romániai létesítményeket a múlthéten helyezték üzembe, csaknem egy évtizeddel azt követően, hogy Washington – Moszkva figyelmeztetése dacára – felajánlotta európai NATO-szövetségeseinek, hogy megvédi őket az iráni rakétafegyverektől. Oroszország szerint a Nyugat ezzel a közép-európai békét fenyegeti.

Az orosz diplomáciai tárca a pajzs Romániába telepítését hibának minősítette, és rámutatott, hogy a lépés közvetlen fenyegetést jelent Oroszország biztonságára.

Korábban már működött

Az 1979 és 2009 között működött szevasztopoli Dnyeper típusú radarállomás a Szovjetunió felbomlása után ukrán fennhatóság alá került. Egy 1997. február 28-i szerződés alapján az orosz fél évente 1,2 millió dollárt fizetett Kijevnek az állomások révén nyert információkért. Amikor az orosz törvényhozás érvénytelenítette az 1997-es szerződést, ennek hátterében az is szerepet játszott, hogy Ukrajna egyre inkább kezdett a NATO felé orientálódni. A szevasztopoli radarállomást 2009 februárjában állították le.

Krími Köztársaság – Oroszországi Föderáció

A lapnak nyilatkozó Vagyim Kozjulin biztonságpolitikai szakértő elmondta, hogy a Szevasztopol környékén található radarállomás újraindításával Oroszország helyreállítja a radarvédelmet a területét fenyegető rakétatámadásokkal szemben.

A Krími Köztársaság két éve az Oroszországi Föderáció része, miután a lakosság 96 százaléka így döntött egy népszavazás keretein belül. 2015 márciusában a köztársaság miniszterelnöke Szergej Akszjonov a Szputnyik hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy támogatná nukleáris fegyverek elhelyezését a félszigeten, ha ilyen döntés születne Moszkvában. Nemsokkal korábban az orosz külügyminisztérium hivatalosan is megerősítette, hogy Oroszországnak joga van nukleáris fegyvereket telepíteni a Krímre.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Ukrán képviselő: Ukrajna NATO-csatlakozásai reményei szertefoszlottak

Ukrajnának gyors NATO-csatlakozással kapcsolatos reményei szertefoszlottak - jelentette ki kedden a Telegramban Olekszij Honcsarenko, a Verhovna Rada (ukrán parlament) egyik tagja. Azt állította, hogy...

Reuters: Ukrajna új fegyver kívánságlistát adott át az Egyesült Államoknak

Az ukrán hadsereg egy listát adott ki azokról a fegyverekről, amelyeket a következő hónapokban szeretne megkapni Washingtontól, beleértve számos olyan új fegyvert, amelyek nem...

BBC: néhány besorozott ukrán “tengerészgyalogos” úszni sem tud

Fiatal és kiképzetlen ukrán sorkatonákat küldenek a frontvonal egy erőszakos szakaszára, Herszon közelébe, hogy aztán orosz drónok és lövedékek mérjenek rájuk csapást - mondta...
spot_img

Videó