2023, március 24.
18.4 C
Budapest
5.7 C
Moszkva

Itt a kilencedik EU-tagállam, ahol már kétszámjegyű az infláció mértéke

Görögországban 28 éve nem látott drágulás tapasztalható

Görögország a legújabb uniós tagország, amelyet kétszámjegyű infláció sújt, amely 1994 óta a legmagasabb szintet érte el.

A Görög Statisztikai Hivatal (ELSTAT) adatai szerint áprilisban az előző havi 8,9%-ról 10,2%-ra emelkedett az infláció éves szinten.

A legnagyobb mértékben a földgáz (122,6%), a villamos energia (88,8%), a fűtéshez használt gázolaj (65,1%), a kenőanyagok (29%) és a szilárd tüzelőanyagok (5,3%) ára emelkedett.

Az élelmiszerek ára is emelkedett. Különösen az olajok és zsírok, melyek ára 22%-kal emelkedett, a hústermékeké 14,1%-kal, a zöldségeké pedig 13,8%-kal nőtt. A tejtermékek és a tojás 11,7%-kal drágult, míg a kenyér és a gabonafélék ára 10%-kal emelkedett. A friss gyümölcsök, sőt a kávé, a kakaó és a tea ára is 7,1%-kal ugrott meg.

Ezen kívül a közlekedés, a szállás, az éttermek, az autók, a kávézók, sőt a mozijegyek is különböző mértékű áremelkedést mutattak.

A 10%-ot meghaladó inflációval Görögország lett a kilencedik olyan ország az EU-ban, ahol a hivatalos infláció mértéke kétszámjegyű lett, Bulgária (10,5%), Szlovákia (10,9%), Hollandia (11,2%), Csehország (11,9%), Lengyelország (12,3%), Lettország (13,2%), Litvánia (16,6%) és Észtország (19%) után.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Ukrán területek Romániához csatolására nyújtott be törvényjavaslatot egy román képviselő

Egy ellentmondásos törvényjavaslat, amelyet a héten nyújtottak be a román parlamentnek, azt sürgette, hogy a kormány 2027-ig hagyjon fel Ukrajna határainak elismerésével, és csatolja...

Amerikai tanácsadó: az ukrán tavaszi ellentámadás sokkolni fogja a világot

Az ukrán hadsereg készen áll arra, hogy a következő hetekben hatalmas offenzívát indítson az orosz csapatok ellen, amely megdöbbenti majd a globális közösséget -...

Medvegyev az Ukrajnába érkező külföldi katonai szakértők megsemmisítésére szólított fel

Az Ukrajnába szállított fegyvereket kísérő nyugati katonai szakértők legitim célponttá válnak az orosz hadsereg számára - jelentette ki Dmitrij Medvegyev, a Biztonsági Tanács helyettes...
spot_img

Videó