2022, augusztus 12.
28.4 C
Budapest
26 C
Moszkva
Array

Ismét verekedtek a képviselők az ukrán parlamentben

Ismét összeverekedtek a képviselők kedden az ukrán parlament ülésén, ezúttal a Kommunista Párt vezetőjének felszólalása váltotta ki a dulakodást. Petro Szimonyenko bírálta az új kijevi vezetés tevékenységét, amely szerinte az ország destabilizálódásához vezetett.

Kijelentette, hogy a kelet-ukrajnai szeparatista megmozdulásokat nem az országhatáron kívülről gerjesztették – mint ahogy azt a mostani kormány állítja -, hanem helyi lakosok kezdeményezték. Felszólalása közben két képviselő a nacionalista Szabadság (Szvoboda) frakciójából a szónoki emelvényhez lépett, és erővel ellökdösték onnan a kommunista párti honatyát. Ezután az emelvényhez szaladtak különböző frakciók tagjai, akik között verekedés tört ki. Az ellenzékbe szorult Régiók Pártja és a kommunisták “fasiszták!” szót skandálták az ökölharc közben.

Eddig súlyosabb sérülésről nem érkezett hír. Ez volt az első ütésváltás az egyébként korábban gyakran verekedő ukrán képviselők között azóta, hogy február 22-én a parlament eltávolította tisztségéből Viktor Janukovics államfőt, és május 25-re előrehozott elnökválasztást írt ki. A Janukovics felmentését következő napokban Olekszandr Turcsinov frissen kinevezett házelnököt bízta meg a törvényhozás az államfői poszt ideiglenes ellátásával.

Új kormánytöbbség alakult a parlamentben a Julija Timosenko volt kormányfő mögött álló Haza, a Vitalij Klicsko volt profi ökölvívó által vezetett Ütés és a nacionalista Szabadság párt tagjaiból, valamint a Gazdasági Fejlődés és a Szuverén Európai Ukrajna elnevezéssel létrehozott képviselői csoportok, továbbá a törvényhozás egyéb képviselőiből. A képviselői csoportok az előtte kormányzó Régiók Pártjából váltak ki, illetve független képviselők csatlakoztak hozzájuk.

A Régiók Pártjának megmaradt frakciója, és az őket kormányzásuk alatt kívülről támogató kommunisták ellenzékbe vonultak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az olasz zsoldos azért ment Ukrajnába, hogy megakadályozza a nácimentesítést, eljárás folyik ellene otthon

Olaszország büntetőeljárást indított egy férfi ellen, aki azt állította, hogy azért utazott Ukrajnába, hogy harcoljon Oroszország ellen és megakadályozza az ország "denácifikálását". A 19 éves...

A zaporizzsjai atomerőmű elleni csapások elhárítását jelentették be az oroszbarát hatóságok

Az orosz légvédelem az éjszaka folyamán és csütörtök reggel visszaverte az ukrán fegyveres erők minden arra irányuló kísérletét, hogy dróncsapásokkal és nehéztüzérséggel támadják Enerhodar...

Borell: az európaiaknak hajlandónak kell lenniük “fizetni” Ukrajna támogatásáért

Az Ukrajna Oroszország elleni küzdelemben való segítségnyújtásnak ára van Európa számára, amelyet a polgároknak hajlandónak kell lenniük megfizetni - mondta az EU külügyi vezetője....