2022, december 9.
3.5 C
Budapest
-4 C
Moszkva

Irán reagált Biden kijelentésére, hogy felszabadítja az országot

Ebrahim Raiszi iráni elnök pénteken televíziós beszédében visszautasította Joe Biden amerikai elnök ígéretét, hogy “felszabadítja Iránt”, és közölte amerikai kollégájával, hogy az ország akkor biztosította szabadságát, amikor a nyugatbarát Sahot 1979-ben megbuktatták. Teherán azzal vádolja az Egyesült Államokat és szövetségeseit, hogy az elmúlt hónapokban kormányellenes tüntetéshullámot szítottak.

“Ne aggódjanak” – mondta Biden a támogatóinak egy csütörtöki kaliforniai nagygyűlésen – “felszabadítjuk Iránt. Hamarosan ők is felszabadítják magukat”.

Biden nem részletezte, hogy az Egyesült Államok mit fog tenni “Irán felszabadításáért”, de a Fehér Ház és mindkét washingtoni párt törvényhozói korábban már tettek nyilatkozatokat az iráni kormányellenes tüntetések támogatására, és az Egyesült Államok válaszul két körös szankciókat vezetett be az iráni kormány ellen. A tüntetések azt követően törtek ki, hogy egy 22 éves nő meghalt a rendőrség őrizetében, miután letartóztatták, mert “nem megfelelő” hidzsábot viselt.

“Azt üzenem Bidennek, hogy Irán 43 évvel ezelőtt felszabadult” – jelentette ki Raiszi Biden megjegyzésére reagálva. Arra a forradalomra utalt, amely megbuktatta az amerikaiak által támogatott sahot, és amely az ország jelenlegi iszlamista kormányának megalakulásához vezetett.

Hossein Amir-Abdollahian külügyminiszter felszólította Bident, hogy “hagyja abba képmutató viselkedését”.

“A Fehér Ház a közelmúltbeli iráni zavargásokban egyre inkább az erőszakot és a terrort támogatja, miközben megpróbál nukleáris megállapodást elérni” – írta a Twitteren.

Iráni tisztviselők az Egyesült Államokat, valamint Szaúd-Arábiát és Izraelt vádolták a folyamatban lévő tüntetések és zavargások szításával. Raiszi azt állította, hogy “ezek a zavargások előkészítik a terepet a terrortámadásoknak”, utalva a múlt héten egy szentélynél történt tömeges lövöldözésre, amelyben 15 ember vesztette életét.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Csaknem 100 lengyel zsoldossal végeztek az orosz erők Ukrajnában

Oroszország védelmi minisztériuma azt közölte, hogy egyetlen nap alatt számos nagy jelentőségű célpontot semmisített meg nagy pontosságú csapásokkal Ukrajnában. Köztük amerikai és német gyártmányú...

Putyin: Oroszország válaszcsapásként támadja az ukrán infrastruktúrát

Az orosz hadsereg azt követően kezdett el csapásokat mérni Ukrajna energetikai infrastruktúrájára, hogy merényletet követtek el a Krími híd ellen - jelentette ki Vlagyimir...

Klicsko: apokaliptikus télre kell készülnünk, de még nem kell evakuálni Kijevet

Az ukrán villamosenergia-hálózatot ért folyamatos orosz csapások "apokaliptikus" forgatókönyvet hozhatnak Kijevben - mondta Vitalij Klicsko polgármester szerdán a Reutersnek, de hangsúlyozta, hogy a hatóságok...