2022, december 6.
6.1 C
Budapest
-10.1 C
Moszkva

Irán napi 9 millió köbmétert orosz gáz vásárlását jelentette be

Az iráni kőolajminisztérium hétfőn bejelentette, hogy Teherán hamarosan napi kilencmillió köbméter orosz gázt fog importálni Azerbajdzsánon keresztül.

A Fars hírügynökség szerint a tervet a Nemzeti Iráni Olajtársaság (NIOC) és az orosz állami tulajdonú Gazprom gázipari vállalat között júliusban megkötött 40 milliárd dolláros megállapodás részleteit tartalmazó jelentésben hozták nyilvánosságra.

Az ország olajügyi minisztériuma is arról számolt be, hogy a csereüzlet keretében napi hatmillió köbméter gázt kap Oroszországtól. A gázt aztán Dél-Iránból cseppfolyósított földgáz (LNG) formájában exportálják majd más országokba.

A megállapodás magában foglalja az Iránból Pakisztánba és Ománba vezető gázvezetékek befejezését, valamint számos LNG-termelő projektet az országban.

A múlt hónapban az OilPrice arról számolt be, hogy Moszkva és Teherán komoly lépéseket tett egy OPEC-szerű földgázszövetség létrehozása felé, amely lehetővé tenné számukra a tartalékok “rendkívüli” arányának összehangolását, valamint az árak feletti ellenőrzést.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Zurabisvili: már harminchárom grúz katona halt meg Ukrajnában

Harminchárom, az ukrán erőket támogató grúz katona halt meg Ukrajnában - közölte Szalome Zurabisvili georgiai elnök hétfőn Varsóban, a lengyel  hivatali partnerével, Andrzej Dudával közösen...

Ezért volt ma rakétaeső: ukrán dróntámadás ért két orosz katonai repülőteret

Ukrajna támadást intézett katonai repülőterek ellen Szaratov és Rjazán térségében, három orosz katona meghalt - közölte a védelmi minisztérium sajtószolgálata. Erre válaszul indult a...

Rakéta áradat tart Ukrajna felé, több irányból – percről-percre frissítjük

Hétfő van, mondhatni menetrend szerint érkeznek az orosz rakéták az ukrajnai infrastruktúra ellen. Ukrán jelentések szerin masszív rakétatámadás kezdődött.  Kövesse az eseményeket percről percre.