2022, december 6.
6.1 C
Budapest
-10.1 C
Moszkva

Irán megtorló szankciókat jelentett be az Európai Unió ellen

Irán megtorló szankciókat vetett ki számos uniós tisztviselő, médium és nem kormányzati szervezet ellen, azt állítva, hogy az EU-ban működő személyek és intézmények szítják az országban zajló zavargásokat.

A teheráni külügyminisztérium szerdai nyilatkozatában elítélte Brüsszelt, amiért a hónap elején szankciókkal sújtott iráni szervezeteket.

Bejelentette, hogy megtorló intézkedéseket vezet be azokkal a felekkel szemben, amelyek “terrorizmus, erőszak és gyűlölet bátorításában és szításában” vesznek részt, és állítólag zavargásokat és terrortámadásokat okoznak Iránban.

A szervezetek listáján több médium is szerepel, köztük a német Deutsche Welle Persian és a francia RFI. Irán számos nem kormányzati szervezetet is szankcionált, például a francia finanszírozású Nemzetközi Rasszizmus és Antiszemitizmus Elleni Ligát.

A feketelistán szereplő személyek között vannak a szankcionált szervezetek vezető személyiségei, valamint néhány európai tisztviselő, köztük európai parlamenti képviselők, francia törvényhozók és francia önkormányzatok vezetői is. Teherán korlátozásokat vezetett be a Bild című német bulvárlap szerkesztőségének két vezető személyiségével szemben is.

Az intézkedés megakadályozza, hogy a szankciókkal sújtott személyek Iránba utazzanak. A listán szereplő személyek és csoportok minden iráni joghatóság alá tartozó vagyontárgyát elkobozzák.

Október 17-én az EU szankciókat vezetett be iráni szervezetek és tisztségviselők ellen, akiket Brüsszel az emberi jogok megsértésével vádolt. A lépésre az országban zajló nagyszabású tüntetések nyomán került sor, amelyeket egy fiatal nő rendőrségi őrizetben bekövetkezett halála váltott ki.

A 22 éves Mahsa Amini-t az iráni erkölcsrendészet vette őrizetbe, és órákkal később meghalt. A hatóságok szerint a nőnek már korábban is fennálló egészségügyi problémája volt, amely végzetesnek bizonyult, de családtagjai közül néhányan azt állították, hogy halálra verték.

Az uniós szankciók a hivatalosan Gasht-e-Ershad (Irányító Őrjárat) nevű rendőrségi ágat, valamint a tömegtüntetésekre és zavargásokra adott iráni válaszlépésekben részt vevő szervezeteket célozták. Az iráni külügyminisztérium közleménye alaptalannak és az iráni belügyekbe való beavatkozásnak nevezte ezeket a szankciókat.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Zurabisvili: már harminchárom grúz katona halt meg Ukrajnában

Harminchárom, az ukrán erőket támogató grúz katona halt meg Ukrajnában - közölte Szalome Zurabisvili georgiai elnök hétfőn Varsóban, a lengyel  hivatali partnerével, Andrzej Dudával közösen...

Ezért volt ma rakétaeső: ukrán dróntámadás ért két orosz katonai repülőteret

Ukrajna támadást intézett katonai repülőterek ellen Szaratov és Rjazán térségében, három orosz katona meghalt - közölte a védelmi minisztérium sajtószolgálata. Erre válaszul indult a...

Rakéta áradat tart Ukrajna felé, több irányból – percről-percre frissítjük

Hétfő van, mondhatni menetrend szerint érkeznek az orosz rakéták az ukrajnai infrastruktúra ellen. Ukrán jelentések szerin masszív rakétatámadás kezdődött.  Kövesse az eseményeket percről percre.