2023, január 30.
-1.4 C
Budapest
-2.5 C
Moszkva

Irán az Ukrajnába küldött ellenőrizetlen fegyverszállítmányok miatt bírálta a Nyugatot

Az Ukrajnának nyújtott nyugati katonai segítség csak bonyolítja a konfliktust – állította csütörtökön az iráni külügyminiszter. Irán többször hangoztatta az aktív semlegesség álláspontját az ukrajnai válsággal kapcsolatban.

Finn kollégájával telefonon beszélgetve Hoszein Amirabdollahian hangsúlyozta, hogy Teherán “ellenzi a háború folytatását”.

Irán úgy véli, hogy az amerikai és európai fegyverek ellenőrizetlen szállítása Ukrajnába tovább bonyolította a helyzetet az országban – mondta a diplomata Pekka Haavistónak az iráni külügyminisztérium által a hívásról közzétett leirat szerint.

Az elmúlt hónapokban Kijev és nyugati országok azzal vádolták Iránt, hogy fegyverekkel, köztük katonai drónokkal látja el Oroszországot. Teherán számos alkalommal kijelentette, hogy semmilyen módon nem vesz részt az ellenségeskedésekben, és nem szállított Moszkvának drónokat, amelyeket a harctéren használnának.

“Irán nem küldött és nem is fog semmilyen fegyvert küldeni Oroszországnak, hogy azt az ukrajnai háborúban használja, mert iráni tisztviselők úgy vélik, hogy politikai megoldást kell találni erre a válságra” – mondta Amirabdollahian októberben.

November elején azonban a miniszter elismerte, hogy Irán kis számú drónt küldött Oroszországnak, de kifejtette, hogy a szállítmányra több hónappal az ukrajnai nagyszabású harcok kitörése előtt került sor.

Ugyanebben a hónapban az ukrán hadsereg azt közölte, hogy az állítólagos iráni drónok többnyire amerikai gyártmányú alkatrészeket, valamint számos más országból, köztük magából Ukrajnából származó elemeket is tartalmaztak. Kijev azt is közölte, hogy “vizsgálják, hogyan kerülhetett oda”.

Közben Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta, hogy az orosz csapatok által Ukrajnában használt összes fegyver hazai készletekből származik.

Moszkva többször figyelmeztette a Nyugatot, hogy ne pumpálja Kijevet fegyverekkel, azzal érvelve, hogy ezzel csak meghosszabbítaná az ellenségeskedést.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Reznyikov: Ukrajna reméli, hogy tavasszal már használhatja a nyugati harckocsikat

Az ukrán fegyveres erők valószínűleg tavasszal kezdik el használni a nyugati harckocsikat a harctéren - mondta Olekszij Reznyikov védelmi miniszter a kanadai CBC televíziós...

Megérkeztek a nagy-britanniai kiképzésre az ukrán harckocsizók

Megérkeztek Nagy-Britanniába azok az ukrán katonák, akiket a brit Challenger 2 harckocsik üzemeltetésére képeznek ki a brit fegyveres erők szakértői - közölte vasárnap a...

(+18!) Külföldi zsoldosok megcsonkított holttesteit találta meg a Wagner-csoport Bahmutban

Külföldi zsoldosok holttesteit találták meg Artyomovszk (Ukrajnában Bahmut néven ismert) városában - közölte vasárnap Jevgenyij Prigozsin, a Wagner katonai magáncég alapítója. "Ma a Wagner PMC...