2023, február 6.
-2.6 C
Budapest
-5.8 C
Moszkva

Bloomberg: Törökország árkedvezményt szeretne az orosz földgázra

Ankara több mint 25%-os árcsökkentést szeretne az orosz földgázért – jelentette csütörtökön a Bloomberg magas rangú török tisztviselőkre hivatkozva. A kérdésről állítólag pénteken tárgyalnak majd kétoldalú tárgyalásokon, amelyeknek Törökország ad otthont.

A névtelenségük megőrzése mellett nyilatkozó tisztviselők szerint Törökország azt szeretné, ha a kedvezményt a 2023-as kifizetésekre, illetve visszamenőlegesen néhány korábbi, idén teljesített kifizetésre is alkalmaznák.

Ankara nyilvánvalóan halasztást fog kérni a kifizetésekre, lehetőleg 2024-ig, ha nem sikerül a kívánt mértékű csökkentést elérnie.

Oroszország tavaly Törökország teljes importált gázmennyiségének közel felét, a jelentések szerint 59 milliárd köbmétert szállított. Recep Tayyip Erdogan török elnök szerint az ország teljes energiaszámlája 2022-ben elérheti a 100 milliárd dollárt, ami a tavalyi összeg duplája.

Oroszország és Törökország közötti gazdasági és energetikai kapcsolatok az utóbbi időben egyre szorosabbra fűződnek, mivel Moszkva a nyugati szankciók közepette új piacokat keresett exportjának.

Erdogan korábban üdvözölte Vlagyimir Putyin orosz elnök javaslatát egy földgázelosztó központ létrehozására Törökországban, ami lehetővé tenné Moszkva számára, hogy a tranzitot a felrobbantott Északi Áramlat gázvezetékekről a fekete-tengeri régióba irányítsa át.

A két ország egy 20 milliárd dolláros atomerőmű építésén is dolgozik Törökország földközi-tengeri partvidékén, és Ankara már be is nyújtotta kérelmét az orosz állami Roszatomhoz egy második reaktor építésére.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Vegyi fegyvert vethettek be az ukránok a Donbasszban, orosz ellenőrzés alá került Mihajlivka is

Vegyi fegyver bevetésével vádolta meg az ukrán fegyveres erőket az Oroszországhoz csatlakozott donyecki régió megbízott vezetője, az orosz katonai szóvivő pedig bejelentette, hogy önkéntes...

Financial Times: az Abrams tank inkább teher lesz Ukrajnának, mint segítség

Az M1 Abrams harckocsik, amelyeket Washington a közelmúltban ígért Ukrajnának, inkább terhet jelenthetnek Kijev háborús erőfeszítései számára, mintsem erősítést - jelentette vasárnap a Financial...

Videó: rakétacsapás érte az egyetem épületét Harkovban

Rakéta csapódott az egyetem épületébe Harkovba - közölte a helyi média. Az oktatási intézményeket bezárták, és az ukrán fegyveresek telepítési pontként és raktárként használják...