2022, november 29.
0.9 C
Budapest
-6.3 C
Moszkva

Indonézia bírálja az USA tervét az orosz olaj árplafonjáról

Az Egyesült Államok által az orosz kőolaj árára javasolt korlátozások tovább súlyosbíthatják a globális energiaválságot, mivel nem segítenek megoldani a világot érintő kínálati problémákat – mondta Sri Mulyani Indrawati indonéz pénzügyminiszter pénteken a CNBC-nek.

A tisztviselő szerint az energiaárak azért magasak, mert a kereslet meghaladja a kínálatot, amely már most is zavart szenvedett Oroszország ukrajnai katonai művelete és az azt követő nyugati szankciók miatt, amelyek az ország energiaszektorát célozzák.

“A felső ár megszabása biztosan nem oldja meg a problémát, mert a probléma a mennyiségről szól, amely nem megfelelő a meglévő kereslethez képest” – mondta Indrawati a sajtónak nyilatkozva a G20-ak pénzügyminiszterek és jegybankelnökök találkozóján, amelyet az indonéziai Balin rendeztek.

A tisztviselő hozzátette, hogy a kereslet-kínálat közötti különbség a fűtési szezon közeledtével a következő hónapokban csak növekedni fog.

Indrawati nyilatkozatai Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter ázsiai útja közepette hangzottak el, amelynek során az árkorlátozási mechanizmus támogatását kívánja megszerezni. Yellen szerdán az árplafont “az egyik legerősebb eszközünknek” nevezte az infláció elleni küzdelemben.

Ugyancsak szerdán Molly Montgomery, az Egyesült Államok Európai és Eurázsiai Ügyek Hivatalának helyettes államtitkára azt mondta, hogy Washington a javasolt mechanizmust lehetőségnek tekinti arra, hogy kevesebbet fizessenek az orosz energiaimportért, és stabilizálják a globális olajpiacot.

Elemzők azonban kételkednek abban, hogy az intézkedés működne, mivel Oroszország dönthet úgy, hogy nem a Washington által meghatározott áron adja el olaját. Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó nemrég azt mondta, hogy az árplafon-mechanizmus bevezetése időbe telik, mivel számos részletet kell még tisztázni, mielőtt véglegesíteni lehet.

Az USA megpróbálta meggyőzni Indiát és Kínát, hogy támogassák az árplafon bevezetését, de szakértők kételkednek abban, hogy beleegyeznek, mivel mindkét ország jelenleg nagy kedvezményekkel készletezi az orosz nyersolajat.

Indrawati szerint a jelenlegi válság forrása az ukrajnai konfliktus.

“A háború miatt van az egész ellátás megszakadása, aztán a háború következménye a szankciók terén – ami még bonyolultabb helyzetet teremt” – jelentette ki, utalva az orosz olajimportra vonatkozó amerikai tilalomra és az EU részleges olajembargójára.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -

UKRÁN VÁLSÁG

Az időjárás és járműhiány miatt az ukránok nem tudják evakuálni sérültjeiket

Az időjárás és az erők hiányosságai miatt az ukránok számára sokkal nehezebbé vált a sebesültek evakuálása Kupjanszk és Kraszno-Limanszk irányában - mondta a RIA...

A Kreml cáfolja az ukrán állításokat arról, hogy az orosz erők elhagyják a zaporozsjei atomerőművet

Nem igaz, hogy az orosz erők a zaporozsjei atomerőmű elhagyására készülnek - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak hétfőn. Peszkov az ukrán Enerhoatom...

Klicsko Kijev részleges evakuálására figyelmeztet

Kijev polgármestere, Vitalij Klicsko figyelmeztetett, hogy az ukrán főváros részleges kiürítésére kerülhet sor, mivel a hatóságok arra számítanak, hogy a jövő évben is lesznek...