2023, március 21.
18.4 C
Budapest
7.9 C
Moszkva

Indiát nem zavarja a nyugati fenyegetés, tovább növeli kereskedelmét Oroszországgal

Hetekkel azután, hogy kedvezményes áron vásárolt orosz nyersolajat, India a szankciókkal sújtott Oroszországból származó szénvásárlásainak jelentős növelésére készül. A világ hatodik legnagyobb gazdasága az energiabiztonságára összpontosít, figyelmen kívül hagyva az USA és szövetségesei Moszkva elszigetelésére tett kísérleteit.

Márciusban az Oroszországból Indiába érkező szénimport a jelentések szerint kétéves csúcsra emelkedett. Az ázsiai ország 1,04 millió tonna orosz szenet vásárolt, ami 2020 januárja óta a legmagasabb mennyiség – idézi Matthew Boyle-t, a Kpler árutermék-elemző cég vezető elemzőjét a CNBC.

Joe Biden amerikai elnök a múlt héten aláírta az orosz szén importjának tilalmát a nyersolajjal, benzinnel, kőolajtermékekkel, olajokkal és cseppfolyósított gázzal együtt, a Moszkva elleni újabb büntetőintézkedések részeként, az ukrajnai katonai művelet miatt.

Ezután az Európai Bizottság is javasolta az orosz energiaimport, köztük a szén behozatalának betiltását. A blokk döntéshozói azonban nem tudtak megállapodni az új szankciócsomagról.

A piacok azt gyanítják, hogy India és Kína növelheti az Oroszországból származó szénimportot, ami ellensúlyozná az orosz szénbehozatalra vonatkozó hivatalos uniós tilalom hatását” – mondta Vivek Dhar, a Commonwealth Bank of Australia bányászati és energetikai nyersanyagkutatási igazgatója a médiának.

A múlt héten Ramchandra Prasad Szingh indiai acélminiszter azt mondta, hogy az ország meg kívánja duplázni az orosz kokszszén behozatalát, amely az acélgyártás létfontosságú összetevője. Szingh hozzátette, hogy India 4,5 millió tonnát importált, de nem jelölte meg, hogy ez a mennyiség milyen időszakra vonatkozik.

A Nemzetközi Energiaügynökség 2021-es kilátásai szerint India villamosenergia-termelésének közel 70%-át a szén adja. Az ország Kína után a világ második legnagyobb szénfogyasztója és importőre. Tavaly Indiát szénhiány sújtotta, miközben a járvány utáni villamosenergia-igény ugrásszerűen megnőtt.

Oroszország a világ hatodik legnagyobb széntermelője. A jelentések szerint 2020-ban az ország szénkivitelének 54%-a Ázsiába, míg 31%-a Európába irányult.

“A nyugati figyelmeztetések ellenére India továbbra is az Oroszországgal fenntartott ellátási láncra támaszkodik az olyan természeti erőforrások, mint az olaj és a szén tekintetében” – magyarázta Samir N. Kapadia, a Vogel Group kormányzati kapcsolatokkal foglalkozó tanácsadó cég kereskedelmi vezetője.

Az elemző szerint egy devizacsere-megállapodás segítené a partnereket abban, hogy “megkerüljenek néhány finanszírozási kihívást a piacon”.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Putyin: a kínai terv alapja lehet a rendezésnek

Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden hivatalos megbeszélésre fogadta kínai kollégáját, Hszi Csin-pinget a Kremlben. Az elnök a megbeszélést követően a Peking által nemrégiben előterjesztett...

A britek gyengített uránt tartalmazó lövedékeket adnak Ukrajnának

Az Egyesült Királyság "gyengített uránt tartalmazó páncéltörő lövedékeket" küld Ukrajnának - írja a Declassified UK. Annabel Goldie védelmi miniszter tegnap közölte ezt a Lord Hylton...

Varsó csatlakozni fog a közös lőszerbeszerzésről szóló európai uniós megállapodáshoz

Varsó csatlakozni fog az Ukrajna védelmi kapacitásainak növelését célzó közös lőszerbeszerzésről szóló európai uniós megállapodáshoz - jelentette be kedden Piotr Müller lengyel kormányszóvivő. Müller annak...
spot_img

Videó