2023, szeptember 22.
19.5 C
Budapest
14.6 C
Moszkva

India tovább növelte az orosz olaj felvásárlását

Tizennégyszeresére nőtt az orosz kőolaj exportja Indiába a 2022-2023-as pénzügyi évben az előző év azonos időszakához képest – közölte az Indiai Központi Bank (RBI) szerdán közzétett éves jelentésében.

Az indiai szabályozó hatóság szerint a szállítások a 2021-es 2,2 milliárd dollárról 31,02 milliárd dollárra ugrottak a legutóbbi, március 31-én zárult pénzügyi évben.

A dél-ázsiai ország által importált orosz szénhidrogének aránya 2 százalékról 19,1 százalékra nőtt – áll a jelentésben.

Az Oroszországból érkező szállítások elérték az 50,84 millió tonna nyersolajat, amivel India legnagyobb szállítója lett, Irak, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek helyébe lépve.

India áprilisban rekordmennyiségű orosz kőolajat importált, összesen napi 1,9 millió hordót (bpd), derült ki a kereskedelmi statisztikákból.

India hagyományos közel-keleti beszállítóinak szállítmányai elmaradtak Moszkva mögött, mivel Újdelhi a nyugati országok által bevezetett hordónkénti 60 dolláros árkorlátozást követően jelentős árengedményekkel vásárolt orosz olajat.

Az Irakból származó import összesen 50,31 millió tonna olajat tett ki, míg a Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek szállítása 39,37 millió tonnát, illetve 21,5 millió tonnát tett ki. Az Egyesült Államokból származó importot 15,16 millió tonnára becsülték az RBI szerint.

Az orosz szállítások valószínűleg továbbra is magasak maradnak, miután az ország legnagyobb olajtermelője, a Rosznyefty márciusban megállapodást írt alá India vezető finomítójával, az Indian Oil Corp. vállalattal az olajszállítások jelentős növeléséről és az Indiába szállított olajfajták diverzifikálásáról.

Az országok abban is megállapodtak, hogy a legutóbbi megállapodásukban az Ázsiára összpontosító dubaji olajár-szabványt használják, felhagyva az Európára összpontosító Brent-szabvánnyal, mivel Moszkva az olajeladásokat Ázsia felé tereli.

A múlt hónapban Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes azt mondta, hogy Oroszország 140 millió tonna nyersolajat és finomított terméket fog Ázsiába irányítani a korábban Európába szállított 220 millió tonnából.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Ukrán hadiüzemek megsemmisítését jelentette be az orosz védelmi tárca (videó)

Ukrán hadiipari létesítményekre, rádiótechnikai felderítő központokra és szabotőr-kiképzőközpontokra mértek csoportos csapást az éjszaka folyamán az orosz erők nagyhatótávolságú, légi indítású precíziós fegyverekkel és harci...

Newsweek: a Kijevnek ígért Abrams harckocsik el fognak akadni a sárban

Marina Miron, a brit King's College katonai tanulmányok tanszékének kutatója annak a véleményének adott hangot, hogy az Egyesült Államok által Ukrajnának ígért Abrams harckocsik...

Fordulat: Lengyelország mégis szállít fegyvereket Ukrajnának

A lengyel kormány megpróbálta visszavonni Mateusz Morawiecki miniszterelnök fenyegetését, miszerint leállítja az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat. Piotr Müller kormányszóvivő hangsúlyozta, hogy Lengyelország a meglévő megállapodások...
spot_img

Videó