2023, október 2.
24 C
Budapest
13.3 C
Moszkva

Szaúd-Arábia a BRICS-csoport legnagyobb közel-keleti kereskedelmi partnerévé vált

A Szaúd-Arábia és a BRICS-tagállamok közötti kétoldalú kereskedelem összértéke 2022-ben meghaladta a 160 milliárd dollárt, amivel a királyság a blokk legnagyobb közel-keleti kereskedelmi partnerévé vált – közölte Faisal bin Farhan bin Abdullah külügyminiszter pénteken.

A BRICS-barátok miniszteri találkozóján a dél-afrikai Fokvárosban tartott beszédében Faisal herceg azt is elmondta, hogy a királyság további együttműködést tervez a BRICS-csoporttal a közös jólét elérése érdekében.

A királyság továbbra is a BRICS-csoport legnagyobb kereskedelmi partnere a Közel-Keleten” – mondta. “A BRICS-csoport országaival folytatott kétoldalú kereskedelem összértéke a 2017-es 81 milliárd dollárról 2021-ben 128 milliárd dollárra nőtt, 2022-ben pedig meghaladja a 160 milliárd dollárt“.”

A miniszter szerint Szaúd-Arábia alapvető értékeket oszt meg a BRICS-országokkal, hisz abban, hogy az országok közötti kapcsolatoknak a szuverenitás tiszteletben tartásának, a be nem avatkozásnak és a nemzetközi jog betartásának elvein kell alapulniuk.

A Brazíliát, Oroszországot, Indiát, Kínát és Dél-Afrikát tömörítő BRICS-csoport a világ népességének 40%-át és a világgazdaság közel egyharmadát teszi ki. A blokk legutóbbi ülésén a BRICS-országok és a globális dél 12 olyan országának külügyminiszterei vettek részt, amelyek kifejezték csatlakozási szándékukat.

A csoport jelenleg egy új valuta kifejlesztésén dolgozik, hogy a kereskedelemben megszüntessék az amerikai dollártól való függőségüket. Az üzleteket a kereskedő országok nemzeti valutáiban is rendezték. A Bloomberg korábban arról számolt be, hogy a BRICS a következő öt évben a gazdasági növekedés tekintetében felül fogja múlni a G7-et.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

CNN: az EU 27 tagállamából csak 23 külügyminiszter érkezett Kijevbe

Csak 23 uniós külügyminiszter érkezett Kijevbe az EU Tanácsának informális, csúcsdiplomáciai szintű ülésére, négy országból alacsonyabb rangú tisztviselők érkeztek az ukrán fővárosba - jelentette...

Biden: nem sok idő maradt Ukrajna támogatására

Joe Biden amerikai elnök felszólította a kongresszust, hogy "hagyja abba a játszadozást", és minél előbb szavazzon egy Ukrajnának szánt külön segélycsomagról, hogy az Ukrajnának...

Wallace: Ukrajna győz, de a fiatalabbakat kell már mozgósítania

Ben Wallace volt brit védelmi miniszter azt állította, hogy Kijevnek sikeres lesz az ellentámadása, de a lendület fenntartásához és a "munka befejezéséhez" Volodimir Zelenszkij...
spot_img

Videó