2023, március 21.
12.1 C
Budapest
2.2 C
Moszkva

India dollár helyett dirhamban fizet az orosz olajért

Az indiai finomítók mostantól amerikai dollár helyett emirátusi dirhamot használnak az Egyesült Arab Emírségekben működő kereskedőkön keresztül vásárolt orosz olaj nagy részéért – jelentette a Reuters múlt héten az ügyet ismerő forrásokra hivatkozva.

Az indiai hatóságok nem támogatták a G7-ek által az ukrajnai konfliktusra válaszul elfogadott Oroszország elleni intézkedéseket. A lépések célja Moszkva energiabevételeinek csökkentése.

Az EU, a G7-országok és Ausztrália december 5-én 60 dolláros hordónkénti árplafont vezetett be az orosz tengeri olajexportra. A mechanizmus megtiltja a nyugati vállalatoknak, hogy biztosítást és egyéb szolgáltatásokat nyújtsanak az orosz olajszállítmányok feladóinak, hacsak a rakományt nem a meghatározott áron vagy az alatt vásárolják meg.

Egy hasonló, a kőolajexportra vonatkozó intézkedés február 5-én lépett hatályba. Ez az Oroszországból importált finomított kőolajtermékek árát hordónként 100 dollárban határozza meg a dízelolaj és 45 dollárban a fűtőolaj esetében.

Bár Újdelhi úgy döntött, hogy nem vesz részt a korlátozásokban, az indiai bankok és pénzintézetek továbbra is óvatosak a fizetések elszámolásával kapcsolatban, nehogy akaratlanul is az Oroszországgal szemben bevezetett egyéb intézkedések hatálya alá kerüljenek.

Korábbi kísérletek, amelyek során a dubaji bankokon keresztül dirhamban fizettek volna a kereskedőknek az orosz nyersolajért, a jelentések szerint kudarcot vallottak, ami arra kényszerítette az indiai finomítókat, hogy visszatérjenek az amerikai valutához. Az indiai állami bank, az ország vezető bankja most már elszámolja a dirhamfizetéseket – mondták a források a hírügynökségnek, nyilvánosságra hozva a tranzakciók néhány részletét.

Az indiai finomítók a jelentések szerint a legtöbb orosz nyersolajat dubai székhelyű kereskedőktől vásárolják, köztük az Everest Energy és a Litasco, az orosz olajipari nagyvállalat, a Lukoil egysége.

Tavaly júliusban olyan médiajelentések láttak napvilágot, amelyek szerint Oroszország elvárta, hogy egyes indiai vevők dirhamban fizessenek a nyersolajért. Később az indiai finomítók állítólag jüanban és dirhamban vásárolták meg az orosz szenet is.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kijev engedélyezte, hogy a katonákat végzettség nélkül is tiszti rangra emelhessék

Az ukrán parlament hétfőn elfogadta azt a törvénymódosítást, amely lehetővé teszi tiszti rendfokozatok megadását a harci tapasztalattal rendelkező, de felsőfokú katonai végzettséggel nem bíró...

Magyarország nem adja át lőszerkészletét Ukrajnának

A háborúnak csak a tűzszünet és a béketárgyalások vethetnek véget, a fegyverek és a lőszerkészlet átadása nem, ezért Magyarország nem adja át lőszerkészletét Ukrajnának...

Újabb fegyver- és lőszerszállítmányt küld az Egyesült Államok Ukrajnába

Az Egyesült Államok újabb 350 millió dollár értékű (mintegy 130 milliárd forint) katonai segítségnyújtást jelentett be Ukrajna számára hétfőn. Joe Biden elnök felhatalmazása nyomán -...
spot_img

Videó