2022, december 9.
3.5 C
Budapest
-4 C
Moszkva

IEA: Európának fel kell készülnie az orosz gázszállítás teljes leállására is

Fatih Birol, a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) vezetője figyelmeztette Európát, hogy készüljön fel az orosz gázexport teljes leállításának lehetőségére ezen a télen, és felszólította az uniós kormányokat, hogy szélesítsék ki az erre a forgatókönyvre történő felkészülést célzó intézkedések körét – jelentette szerdán a Financial Times.

“Európának készen kell állnia arra az esetre, ha az orosz gáz teljesen leállna. Minél közelebb kerülünk a télhez, annál jobban értjük Oroszország szándékait” – idézte a portál a politikust.

A Gazprom múlt heti, az Északi Áramlat gázvezetéken keresztüli gázszállítások 60 százalékos csökkentését kommentálva – amely az orosz vállalat közleménye szerint pusztán technikai okokból történt – Birol azt mondta, hogy “a csökkentések célja, hogy Európa ne töltse meg a tárolókat, és növelje Oroszország befolyását a téli hónapokban”.

Az IEA azonban már tavaly óta nyíltan vádolja Oroszországot a gázárak manipulálásával, amikor a gáz ára Európában minden idők legmagasabb szintjére szökött.

“Az európai országok által a héten a gázfogyasztás csökkentése érdekében hozott sürgősségi intézkedéseket, például a régi széntüzelésű erőművek beindítását a válság mértéke indokolta a növekvő szén-dioxid-kibocsátás miatti aggodalmak ellenére” – jelentette ki, hozzátéve, hogy véleménye szerint a széntüzelésű energiatermeléshez való visszatérés “átmeneti” lesz, és segít megőrizni a gázkészleteket a következő fűtési szezonra.

Németország, Ausztria, Olaszország és Hollandia bejelentette, hogy fokozni kívánja a szén energiatermelésre történő felhasználását, míg Svédország és Dánia közölte, hogy szintén szükségintézkedéseket indít a földgáz felhasználásának visszafogására.

Birol azonban arra figyelmeztetett, hogy a jelenlegi intézkedések nem elég széles körűek  az orosz gázexport teljes leállásához, és azt javasolta, hogy az európai kormányok fokozzák az erőfeszítéseket többek között a tárolók feltöltésére.

“Úgy vélem, hogy a tél közeledtével több és mélyebb keresleti intézkedés lesz [az európai kormányok részéről]” – mondta Birol. Megjegyezte, hogy lehetséges a gázadagolás, ami segíthet ellensúlyozni az orosz gáz elvesztésének következményeit, és felajánlotta az EU-nak, hogy “fontolják meg [az atomerőművek] bezárásának elhalasztását, amíg a biztonsági feltételek adottak”.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Csaknem 100 lengyel zsoldossal végeztek az orosz erők Ukrajnában

Oroszország védelmi minisztériuma azt közölte, hogy egyetlen nap alatt számos nagy jelentőségű célpontot semmisített meg nagy pontosságú csapásokkal Ukrajnában. Köztük amerikai és német gyártmányú...

Putyin: Oroszország válaszcsapásként támadja az ukrán infrastruktúrát

Az orosz hadsereg azt követően kezdett el csapásokat mérni Ukrajna energetikai infrastruktúrájára, hogy merényletet követtek el a Krími híd ellen - jelentette ki Vlagyimir...

Klicsko: apokaliptikus télre kell készülnünk, de még nem kell evakuálni Kijevet

Az ukrán villamosenergia-hálózatot ért folyamatos orosz csapások "apokaliptikus" forgatókönyvet hozhatnak Kijevben - mondta Vitalij Klicsko polgármester szerdán a Reutersnek, de hangsúlyozta, hogy a hatóságok...