2023, március 22.
13.5 C
Budapest
3.8 C
Moszkva

Horvát elnök: lehet, hogy a németek hadban állnak Oroszországgal, de mi nem

Zoran Milanovic horvát elnök csütörtökön kommentálta a német külügyminiszter kijelentését, miszerint Európa “háborút vív Oroszország ellen”, és azt mondta, hogy ez számára újdonság, és sok szerencsét kívánt Berlinnek, mint a második világháborúban.

Horvátországnak “semmiképpen sem szabad segítenie” Ukrajnát katonailag – mondta Milanovic Split kikötővárosában tett látogatása során. “Azt akarják, hogy belépjünk a háborúba?”

Az ukrajnai konfliktust Washington és Moszkva közötti konfliktusként jellemezve emlékeztette az újságírókat, hogy bírálták, amiért csupán a kijevi védelmi miniszter szavait ismételte, miszerint a jelenlegi konfliktus a NATO és Oroszország közötti “proxy-háború”.

“Most a német külügyminiszter azt mondja, hogy egységesnek kell lennünk, mert – idézem – háborúban állunk Oroszországgal. Ezt nem tudtam” – mondta Milanovic. ”

Lehet, hogy Németország háborúban áll Oroszországgal, de akkor sok szerencsét, talán ezúttal jobban alakul, mint 70 évvel ezelőtt”.

A horvát elnök értetlenül állította, hogy ilyen kijelentést nem Olaf Scholz kancellártól, hanem a német Zöldek vezetőjétől hallott, amely szerinte korábban egy az USA és a Szovjetunió ellen egyaránt fellépő pacifista párt volt.

“Ha háborúban állunk Oroszországgal, akkor nézzük meg, mit kell tennünk. De nem fogjuk kikérni Németország véleményét” – tette hozzá Milanovic.

“Hagyjuk, hogy kitalálják, ki ott a tényleges kancellár. Régóta vagyok a politikában, és az országunk sok mindenen ment már keresztül, de ilyen őrültséget még nem láttam”.

Ami a harckocsikat illeti, “orosz vagy amerikai, ugyanúgy égnek” – mondta Milanovic, megjegyezve, hogy az Ukrajnának szánt páncélosszállítmányok – amelyeket az Egyesült Államok és Németország jelentett be a héten – csak meghosszabbítják a harcokat,

“Azok a tankok éghetnek, vagy elérhetik a Krímet, de Horvátországnak semmi köze nem lesz hozzá” – hangsúlyozta. A szociáldemokrata elnök gyakran került összetűzésbe a parlamenti többséggel Horvátország Ukrajna-politikája miatt. Éppen a múlt hónapban Milanovic ellenezte Zágráb részvételét az ukrán csapatok kiképzését célzó uniós programban, mondván, hogy az ellentétes Horvátország alkotmányával.

Hacsak az Egyesült Államok és Oroszország nem folytat valamilyen tárgyalást, a világ “lassan a harmadik világháborúba csúszik” – tette hozzá Milanovic. “Egyesek szerint ez már elkezdődött, de nekem fenntartásaim vannak”.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Zaharova: a Nyugat teljesen el akarja pusztítani Ukrajnát

A brit kormány azon terve, hogy szegényített uránt tartalmazó lövedékeket küldjön Kijevnek, amelyeket a Moszkvával folytatott konfliktusban használnának, azt mutatja, hogy a nyugati állítások,...

Charles Michel: az EU egy éven belül 1 millió darab lőszerrel látná el Ukrajnát

Az Európai Unió célja, hogy a következő 12 hónapon belül 1 millió darab lőszerrel lássa el Ukrajnát, és biztosítsa ehhez a megfelelő finanszírozást; "ennek...

Sojgu: Moszkva mérlegeli a szegényített uránt tartalmazó brit lövedékekre adható választ

A Kijevbe irányuló, szegényített uránt tartalmazó lövedékek szállítása arra kényszeríti Moszkvát, hogy mérlegelje, miként reagálhat - jelentette ki kedden Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter. "Ez...
spot_img

Videó