2022, augusztus 12.
28.4 C
Budapest
26 C
Moszkva
Array

Hollandia nem fedi fel az MH-17-es Boeing vizsgálati anyagát

A holland hatóságok nem hajlandóak az Ukrajna felett szerencsétlenül járt Boeing 777 típusú személyszállító repülőgép nyomozati anyagáról teljes, átfogó információt kiadni –írja a TASS.

Az eddigi nyomozás anyagának publikálását a sajtó képviselői kérték, ám Ardu van der Steru holland biztonsági és igazságügyi miniszter visszautasította ennek teljesítését. A tömegtájékoztatási eszközök képviselői rámutattak arra, hogy a törvény idevonatkozó cikkelye a szabad információáramlásról kötelezi a hatóságokat az eddigi eredmények publikálására. A miniszter válaszában ugyan nagy fontosságúnak nevezte a nyomozati anyaghoz történő hozzáférést, de mint mondotta:

„Jelen ügyben a titkosság jóval fontosabb aspektus”. Véleménye szerint az eredmények publikálása komoly csapás lehet „más országokkal való viszonyainkra.”

Áprilisban a holland nemzeti terroristaellenes és biztonságügyi koordinátor több száz dokumentumot hozott nyilvánosságra a katasztrófára vonatkozóan. Ez a publikáció az RTL Nieuws, a NOS, valamint a Volkskrant médiaholdingok megkeresésére adott válasz volt, amelyek elsősorban a nyomozásba bevont, illetve annak eredményeiről tájékozódott személyek levelezéseit tartalmazták, valamint azt a hírt, hogy az egyik utason oxigénmaszk volt a katasztrófa idején. A levelek tanácsokat is tartalmaztak az illetékes szociális szolgálatok felé, hogy azok milyen módon nyújtsanak segítségek a gépen utazók rokonainak és hozzátartozóinak, valamint pontos utasításokat tartalmaztak a gyászszertartások megszervezéséhez.

A levelek egy részében a szöveg (például az áldozatok neve) olvashatatlan. A holland kormány még 147 fontos dokumentumot elzárt a közlés lehetőségétől, az indokként az áldozatok iránti tiszteletet nevezték meg.

Forrás: Lenta

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az olasz zsoldos azért ment Ukrajnába, hogy megakadályozza a nácimentesítést, eljárás folyik ellene otthon

Olaszország büntetőeljárást indított egy férfi ellen, aki azt állította, hogy azért utazott Ukrajnába, hogy harcoljon Oroszország ellen és megakadályozza az ország "denácifikálását". A 19 éves...

A zaporizzsjai atomerőmű elleni csapások elhárítását jelentették be az oroszbarát hatóságok

Az orosz légvédelem az éjszaka folyamán és csütörtök reggel visszaverte az ukrán fegyveres erők minden arra irányuló kísérletét, hogy dróncsapásokkal és nehéztüzérséggel támadják Enerhodar...

Borell: az európaiaknak hajlandónak kell lenniük “fizetni” Ukrajna támogatásáért

Az Ukrajna Oroszország elleni küzdelemben való segítségnyújtásnak ára van Európa számára, amelyet a polgároknak hajlandónak kell lenniük megfizetni - mondta az EU külügyi vezetője....