2023, február 9.
-1.1 C
Budapest
-1.8 C
Moszkva

Hét amerikai katonával végeztek a csecsenek a Donbasszban +videó

A washingtoni születésű Joseph Ward Clarkot és hat másik amerikai állampolgárt, akik az ukrán oldalon harcoltak a Donbasszban, a Rubezsnoje városában található festékgyárban ölték meg – mondta Apti Alaudinov a csecsen önkéntes alakulat vezetője a RIA Novosztyi hírügynökségnek.

Korábban az interneten megjelentek olyan információk, hogy “az amerikai titkosszolgálatok egyik képviselőjét”, Clark-ot likvidálták Donbasszban. Az amerikai útlevelének fényképe is felkerült a netre. A fényképen található információk szerint Clark 1987-ben született Washingtonban. Az amerikai külügyminisztérium ugyanakkor cáfolja az amerikai állampolgárságú Clarck Donbasszban történő elfogásáról és likvidálásáról szóló híreket. Ned Price külügyminisztériumi szóvivő azt mondta, hogy Clark életben és biztonságban van.

“Az amerikai állampolgár, akiről beszélünk, Joseph Ward (Clark), az útlevele is a birtokunkban van. Lényegében szembeszállt velünk a festékgyárban, megpróbált ellenállni. Gondolom, azt az egységet különleges erőknek tekintették. Úgy tudom, hogy hét amerikai állampolgár volt. Felvettük őket, és mindannyian a másvilágba távoztak, hátrahagyva egy Javelint (amerikai hordozható páncéltörő rakétarendszer – a szerk.), személyes dokumentumokat és a fegyvereiket” – mondta Alaudinov a RIA Novosztyinak.

Rubezsnoje a Szeverodonyeck-Liscsicsanszk agglomeráció része, lakossága az ellenségeskedések kezdete előtt meghaladta az 55 000 főt. Az Ukrajna demilitarizálását célzó orosz különleges művelet kezdete óta harcok folynak a város ellenőrzéséért. Április végén az LNR Népi Milícia megerősítette, hogy a város a köztársaság ellenőrzése alá került.

Rubezsnoje továbbra is áram-, gáz- és vízellátás nélkül marad, és a lakosoknak nagy szükségük van gyógyszerekre.

Oroszország február 24-én katonai műveletet indított Ukrajnában. Vlagyimir Putyin orosz elnök céljának nevezte, hogy “megvédje azokat az embereket, akiket a kijevi rezsim nyolc éve népirtásnak vetett alá”. Az orosz védelmi minisztérium közleménye szerint március 25-re az orosz fegyveres erők befejezték a különleges művelet első szakaszának fő feladatait – Ukrajna harci potenciáljának jelentős csökkentését.

Az orosz hadsereg szerint a fő cél a Donbassz felszabadítása. Április 19-én Szergej Lavrov orosz külügyminiszter bejelentette a különleges művelet következő szakaszának megkezdését.

A Donyecki Népköztársaság felszabadította Volnovakát, a Donyecktől délre fekvő, stratégiailag fontos járási központot és Mariupolt, az Azovi-tenger partján fekvő legnagyobb várost. Az Luganszki Népköztársaságban az orosz védelmi minisztérium szerint március 25-re az egykori Luganszki terület 93%-át felszabadították, amelynek határain belül 2014-ben kikiáltották a köztársaságot.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Amerikai képviselő: az USA fejezze be az ukrán hadsereg finanszírozását

Az Egyesült Államoknak fel kell hagynia azzal, hogy dollármilliárdokat küldjön Ukrajna hadseregének megerősítésére - jelentette ki Matt Gaetz republikánus képviselő hétfőn a képviselőházban tartott...

Videó: leégett az Ukrajnának drónokat szállító amerikai katonai gyár Lettországban

Nagy erejű tűz ütött ki az amerikai Edge Autonomy katonai drónokat gyártó vállalat üzemében a Riga melletti Marupe-ban. A hatóságok arra kérik a lakosságot, hogy...

Az ukrán erők az oldalukon harcoló lengyel zsoldosokkal végeztek Ugledarban

Jan Gagin katonai elemző, a Donyecki Népköztársaság ideiglenes vezetőjének tanácsadója hétfőn azt mondta a TASZSZ hírügynökségnek, hogy az ukrán erők lelőttek egy csoport zsoldost,...