2023, február 3.
1.8 C
Budapest
0.9 C
Moszkva

NATO: Ukrajna megnyerheti ezt a háborút

Jens Stoltenberg NATO főtitkár úgy véli, hogy a szövetségesek fegyverszállításai és egyéb támogatása "valódi különbséget jelent a csatatéren".

Ukrajna győzhet az orosz erők elleni harcban, mivel a helyzet a harctéren nem a moszkvai tervek szerint alakul – állította vasárnap Jens Stoltenberg NATO-főtitkár.

Stoltenberg a katonai szövetség külügyminisztereinek informális ülése után újságíróknak nyilatkozva elárulta, hogy a megbeszélések fő témái “az Ukrajnának nyújtott erőteljes támogatás, a NATO-elrettentés és védelem további erősítése, valamint a háború hosszabb távú következményei” voltak, beleértve a szövetség jövőbeli álláspontját is Oroszországgal szemben.

“Oroszország ukrajnai háborúja nem úgy alakul, ahogy Moszkva tervezte. Nem sikerült bevenniük Kijevet. Visszavonulnak Harkov környékéről, a Donbasszban a nagy offenzívájuk elakadt. Oroszország nem éri el stratégiai céljait” – mondta Stoltenberg.

Hozzátette, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök állítólagos kívánságaival ellentétben Ukrajna folytatja a harcot, “a NATO erősebb, mint valaha”, az Egyesült Államok és Európa pedig “szilárdan egységes”.

“Ukrajna megnyerheti ezt a háborút. Az ukránok bátran védik hazájukat” – mondta a szövetség főtitkára, hozzátéve, hogy a szövetségesek fegyverszállításai és egyéb támogatása “valódi különbséget jelent a csatatéren”.

Ezért – érvelt Stoltenberg – a blokknak továbbra is támogatnia kell Ukrajnát.

A főtitkár elárulta, hogy a júniusi madridi NATO-csúcstalálkozón a szövetségesek “fontos döntéseket” hoznak majd, köztük olyanokat, amelyek a szövetség elrettentő erejének és védelmének megerősítését célozzák.

Oroszország eközben kitart amellett, hogy Ukrajnában minden célját teljesíti, és nem fog letérni a tervezett útról. Egy szombati televíziós adásban az Egyesült Államokban tartózkodó orosz nagykövet azt mondta, hogy nem lesz “kapituláció”.

“Soha nem adjuk fel, nem lépünk vissza” – mondta.

A hónap elején Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta, hogy az orosz “katonai hadművelet” Ukrajnában “a terv szerint” halad.

Moszkva következetesen óva intette a Nyugatot attól, hogy “felpumpálja” Ukrajnát fegyverekkel, arra hivatkozva, hogy ez csak a konfliktus elhúzódásához és hosszú távú problémák kialakulásához vezet. Azt is hangsúlyozta, hogy az ukrán területen lévő bármilyen külföldi fegyverek legitim célpontnak minősülnének.

Oroszország február végén támadta meg a szomszédos államot, miután Ukrajna nem hajtotta végre az először 2014-ben aláírt minszki megállapodások feltételeit, és Moszkva végül elismerte a donyecki és luganszki donbásszi köztársaságok függetlenségét. A német és francia közvetítéssel létrejött jegyzőkönyvek célja az volt, hogy a szakadár régiók különleges státuszt kapjanak az ukrán államon belül.

A Kreml azóta követeli, hogy Ukrajna hivatalosan is nyilvánítsa magát semleges országnak, amely soha nem csatlakozik az Egyesült Államok vezette NATO-hoz. Kijev ragaszkodik ahhoz, hogy az orosz offenzíva teljesen indokolatlan volt, és cáfolta azokat az állításokat, amelyek szerint a két köztársaság erőszakos visszafoglalását tervezi.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Németország közölte, hogy tudomásul vették Putyin szavait a német tankokról

Berlin tudomásul vette Vlagyimir Putyin nyilatkozatát a német harckocsik Kijevbe történő szállításáról - közölte Steffen Hebeestreit, a német miniszteri kabinet szóvivője. Az orosz államfő előző...

Ukrajna felszólította a lakosságot, hogy csatlakozzanak az új “Támadó Gárda” rohambrigádjaiba

Kijev felszólította a polgárokat, hogy jelentkezzenek az újonnan létrehozott "rohambrigádokba", és Ihor Klimenko ukrán belügyminiszter kijelentette, hogy a kormány arra számít, hogy a szolgálatban...

Trump visszafogottságra szólított fel Ukrajna felfegyverzésében

Az Egyesült Államoknak mindent meg kellene tennie annak érdekében, hogy előkészítse az utat az ukrajnai békés rendezéshez, miközben csökkenti a Kijevnek küldött katonai támogatást...