2022, július 7.
26.2 C
Budapest
30.6 C
Moszkva

NATO: Ukrajna megnyerheti ezt a háborút

Jens Stoltenberg NATO főtitkár úgy véli, hogy a szövetségesek fegyverszállításai és egyéb támogatása "valódi különbséget jelent a csatatéren".

Ukrajna győzhet az orosz erők elleni harcban, mivel a helyzet a harctéren nem a moszkvai tervek szerint alakul – állította vasárnap Jens Stoltenberg NATO-főtitkár.

Stoltenberg a katonai szövetség külügyminisztereinek informális ülése után újságíróknak nyilatkozva elárulta, hogy a megbeszélések fő témái “az Ukrajnának nyújtott erőteljes támogatás, a NATO-elrettentés és védelem további erősítése, valamint a háború hosszabb távú következményei” voltak, beleértve a szövetség jövőbeli álláspontját is Oroszországgal szemben.

“Oroszország ukrajnai háborúja nem úgy alakul, ahogy Moszkva tervezte. Nem sikerült bevenniük Kijevet. Visszavonulnak Harkov környékéről, a Donbasszban a nagy offenzívájuk elakadt. Oroszország nem éri el stratégiai céljait” – mondta Stoltenberg.

Hozzátette, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök állítólagos kívánságaival ellentétben Ukrajna folytatja a harcot, “a NATO erősebb, mint valaha”, az Egyesült Államok és Európa pedig “szilárdan egységes”.

“Ukrajna megnyerheti ezt a háborút. Az ukránok bátran védik hazájukat” – mondta a szövetség főtitkára, hozzátéve, hogy a szövetségesek fegyverszállításai és egyéb támogatása “valódi különbséget jelent a csatatéren”.

Ezért – érvelt Stoltenberg – a blokknak továbbra is támogatnia kell Ukrajnát.

A főtitkár elárulta, hogy a júniusi madridi NATO-csúcstalálkozón a szövetségesek “fontos döntéseket” hoznak majd, köztük olyanokat, amelyek a szövetség elrettentő erejének és védelmének megerősítését célozzák.

Oroszország eközben kitart amellett, hogy Ukrajnában minden célját teljesíti, és nem fog letérni a tervezett útról. Egy szombati televíziós adásban az Egyesült Államokban tartózkodó orosz nagykövet azt mondta, hogy nem lesz “kapituláció”.

“Soha nem adjuk fel, nem lépünk vissza” – mondta.

A hónap elején Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta, hogy az orosz “katonai hadművelet” Ukrajnában “a terv szerint” halad.

Moszkva következetesen óva intette a Nyugatot attól, hogy “felpumpálja” Ukrajnát fegyverekkel, arra hivatkozva, hogy ez csak a konfliktus elhúzódásához és hosszú távú problémák kialakulásához vezet. Azt is hangsúlyozta, hogy az ukrán területen lévő bármilyen külföldi fegyverek legitim célpontnak minősülnének.

Oroszország február végén támadta meg a szomszédos államot, miután Ukrajna nem hajtotta végre az először 2014-ben aláírt minszki megállapodások feltételeit, és Moszkva végül elismerte a donyecki és luganszki donbásszi köztársaságok függetlenségét. A német és francia közvetítéssel létrejött jegyzőkönyvek célja az volt, hogy a szakadár régiók különleges státuszt kapjanak az ukrán államon belül.

A Kreml azóta követeli, hogy Ukrajna hivatalosan is nyilvánítsa magát semleges országnak, amely soha nem csatlakozik az Egyesült Államok vezette NATO-hoz. Kijev ragaszkodik ahhoz, hogy az orosz offenzíva teljesen indokolatlan volt, és cáfolta azokat az állításokat, amelyek szerint a két köztársaság erőszakos visszafoglalását tervezi.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Felmérés: Ukrajna nem tudja legyőzni Oroszországot és területekről kell lemondani – mondják a németek

A németek csaknem fele úgy véli, hogy Ukrajnának területeket kellene átengednie az ország keleti részén, hogy békeszerződést kössön Oroszországgal - derül ki a német...

Orosz légicsapásban meghalt az ukránok oldalán harcoló brazil szupermodell, mesterlövész

Orosz rakétatámadásban meghalt egy brazil szupermodell és mesterlövész Talita do Valli, aki az ukrán oldalon harcolt - írja a brit Daily Mail. A lap szerint...

Két amerikai HIMARS rakétavetőt semmisítettek meg Donbasszban

Az orosz légierő megsemmisített két amerikai HIMARS rakéta-sorozatvetőt (MLRS) a Donyecki Népköztársaságban (DNR) - közölte szerdán a védelmi minisztérium. "Két amerikai gyártmányú HIMARS rakéta-sorozatvetőt és...