2022, augusztus 12.
25 C
Budapest
23.7 C
Moszkva
Array

Hende Csaba: Magyarország nemcsak a hadisírok gondozásában működne együtt Voronyezs megyével

Hende CsabaOroszország és Magyarország viszonya a hosszú évtizedes viszontagságok után végre egyenesbe jutott – mondta a honvédelmi miniszter pénteken az MTI-nek. Hende Csaba a Don-kanyarban lévő magyar katonai temetőkben tartott megemlékezések és voronyezsi hivatalos megbeszélései után nyilatkozott a hírügynökségnek. A tárca vezetője úgy vélte: ennek egyik nagyon fontos jele, hogy több évtizedes tiltás után Oroszország lehetővé tette és 1997-ben hajlandó volt meg is állapodni Magyarországgal arról, hogy az orosz földön elesett magyar katonák, hősi halottak sírjait ugyanúgy gondozzák, mint ahogy mi gondozzuk a nálunk nyugvó, szovjet, orosz katonák temetkezési helyeit. Az együttműködés kölcsönös megelégedésre ad alapot. “Egyenesen le voltam nyűgözve attól a figyelemtől, attól a kifogástalan munkától, amelyet az orosz fél a Don-kanyarban elesett és itt eltemetett magyar hősök sírhelyei kapcsán tanúsít, akár Boldirjovkában, akár a rudkinói katonai temetőben, ahol több tízezer honfitársunk alussza örök álmát” – hangsúlyozta a miniszter.

Elmondta, hogy Alekszandr Gorgyejev Voronyezs megyei kormányzóval a hadisírok gondozásán kívül számos további együttműködési lehetőségről ejtettek szót. Ezek döntő többsége a gazdasági együttműködést érinti: a víztisztítástól a mezőgazdasági keresztül a magyar borexport fellendítéséig.

Voronyezs megye kormányzójával elhatározták azt is, hogy gazdasági fórumot szerveznek Voronyezsben, illetve Magyarországon. A kezdeményezést Matolcsy Györgynek, a magyar-orosz gazdasági vegyes bizottság elnökének továbbítja a honvédelmi miniszter.

Hende Csaba a régiós vezetőnek kifejtette: “A hadisír-gondozásban és minden más ügyben is megbízható, kívánatos együttműködési partnere vagyunk Oroszországnak. A központi kormánynak, de az egyes régióknak, így Voronyezs megyének is. Oroszországot gazdasági ereje és politikai stabilitása teszi Magyarország számára kívánatos partnerré”.

A Hende Csaba vezette magyar küldöttség a magyar királyi 2. honvéd hadsereg orosz hadműveleti területre indulásának 70. és a rudkinói II. Magyar Központi Katonai Temető megépítésének 10. évfordulóján tartott megemlékezésen és magyar katonák újratemetésén vett részt a Don-kanyarban.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az olasz zsoldos azért ment Ukrajnába, hogy megakadályozza a nácimentesítést, eljárás folyik ellene otthon

Olaszország büntetőeljárást indított egy férfi ellen, aki azt állította, hogy azért utazott Ukrajnába, hogy harcoljon Oroszország ellen és megakadályozza az ország "denácifikálását". A 19 éves...

A zaporizzsjai atomerőmű elleni csapások elhárítását jelentették be az oroszbarát hatóságok

Az orosz légvédelem az éjszaka folyamán és csütörtök reggel visszaverte az ukrán fegyveres erők minden arra irányuló kísérletét, hogy dróncsapásokkal és nehéztüzérséggel támadják Enerhodar...

Borell: az európaiaknak hajlandónak kell lenniük “fizetni” Ukrajna támogatásáért

Az Ukrajna Oroszország elleni küzdelemben való segítségnyújtásnak ára van Európa számára, amelyet a polgároknak hajlandónak kell lenniük megfizetni - mondta az EU külügyi vezetője....