2022, augusztus 20.
20.8 C
Budapest
18.4 C
Moszkva
Array

Don-kanyar: öt magyar honvéd földi maradványait temették újra Rudkinóban +képek

Don-kanyarHende Csaba honvédelmi miniszter jelenlétében öt magyar honvéd földi maradványait temették újra pénteken a Don fennsíkján, a rudkinói II. Magyar Központi Katonai Temetőben. Ökumenikus egyházi szertartással és katonai tiszteletadás mellett temették újra a magyar királyi 2. honvéd hadsereg katonáinak földi maradványait, amelyekre a Don-kanyartól visszavonuló sereg útvonalán találtak rá. Az öt egykori honvéd közül háromnak a maradványait sikerült azonosítani. Baumgartner Ödön, Éder Lajos, Joó János mellett két ismeretlen honvéd is a 2003. május 28-án felavatott, monumentális rudkinói temetőben lelt örök nyugalomra. Hende Csaba honvédelmi miniszter búcsúztató beszédében köszönetet mondott mindazoknak, akik elkötelezett munkával ápolják a Donnál elesett magyar honfitársak emlékét. Kiemelte: “a nagy háborúk évszázada véget ért. A kilencvenes évek elején új évszázadot kezdtünk. Reményeink szerint a béke és a szabadság évszázadát.” A II. Magyar Központi Katonai Temető az egykori hadműveleti területen, illetve a felvonulási- és visszavonulási körzetekben életüket vesztett katonák méltó nyughelye.

A Don fölé magasodó fennsík oldalában található hősi temető területén 1389 gránittáblán 12.595 elhunyt magyar honvéd és munkaszolgálatos, illetve 49.343 eltűnt magyar katona nevét vésték fel. Közülük 19.350 egykori honvéd maradványait temették el újra Rudkinóban.

A Don-kanyarba ellátogató honvédelmi minisztert elkísérte Dankó István, a minisztérium jogi és igazgatási ügyekért felelős államtitkára, valamint Nyitrai Zsolt miniszterelnöki biztos is. A látogatást két évfordulóhoz időzítették: 70 évvel ezelőtt indult el a Don-kanyarhoz a magyar királyi 2. honvéd hadsereg, s tíz évvel ezelőtt alakították ki a rudkinói II. Magyar Központi Katonai Temetőt.

{phocagallery view=category|categoryid=33|limitstart=0|limitcount=1|detail=1|pluginlink=0|type=2}

A magyar delegáció, valamint az orosz védelmi tárca, a Voronyezsi területi kormányzat és a Vojennije Memoriali szervezet képviselői az 1997. június 20-án felavatott boldarjovkai I. Magyar Központi Katonai temetőben is lerótta tiszteletét.

Az Alekszandr Gorgyejevvel, a Voronyezsi terület kormányzójával folytatott megbeszélésén Hende Csaba kiemelte: fontosnak tartották azt is, hogy fejet hajtsanak a szovjet katonák emléke előtt Voronyezsben, valamint a Don fennsíkján, a Rudkino közelében lévő szovjet hősi emlékműnél.

Képek: MTI – Honvédelmi Minisztérium

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az ukrán nacionalista Kraken egység kivégzett 100 ukrán katonát

Mintegy 100 ukrán katonát végeztek ki a "Kraken" ezred nacionalista harcosai, mert elhagyták állásaikat - közölte az orosz védelmi minisztérium pénteki napi tájékoztatóján. Miután az...

Oliver Stone betiltott filmjéről: Ukrajna Lángokban

Az ukrajnai konfliktus, nem meglepően, rendkívüli figyelmet kap a médiában. Sajnos Ukrajna történelme nem kerül terítékre, holott ilyenkor fontos lenne, mert az események, természetesen,...

Több mint 90 külföldi zsoldost semmisítettek meg az orosz cirkálórakéták

Több tucatnyi, Kijev oldalán Moszkva ellen harcoló külföldi zsoldost öltek meg az északkelet-ukrajnai Harkov városában egy katonai tábor elleni támadásban - közölte csütörtökön az...