2023, március 21.
18.4 C
Budapest
7.9 C
Moszkva
Array

Görögország a szankciókkal beledőlt a saját kardjába

A folyamatosan, évek óta az államcsőd szélén tántorgó Görögország elveszti a legnagyobb gyümölcsvásárlóját, az Oroszországi Föderációt, de teszi mindez azért, mert a görög kormány azonnal ráugrott -az EU vezetése által kezdeményezett- az Oroszországi Föderációt gazdaságilag megroppantani hivatott szankciózásba , ezzel (orosz piac lezárása – mégegyszer mondom: a LEGNAGYOBB felvásárló elhajtása…) a görögök rátették a kést és meg is húzták a még létező gazdasági ütőerükön. Mondjuk nem meglepő hogy ugranak a németek szavára, mert az utóbbi pár évben a németek tartják el őket, nade azért ennyire bal…ul lépni már művészet.

Adatszerűen: a görög exportkivitel az oroszokhoz utolsó évben 41O millió euró volt, ez az összes megtermelt és eladott mezőgazdasági termények 41,5%-át fedi le.

Mi történt erre a hírre: Törökország, Chile és Argentína máris rárepült a piaci résre és megtették az mezőgazdasági termékekre az ajánlataikat az oroszoknak, sajtóértesülések szerint hetek alatt előre megkötik a keletkezett piaci rés befoltozására a szerződéseket a kieső import pótlásáról.  1O milliárd eurót tudnak kiszórni a piacokra, ennyitől esik el az EU, ennyit nyernek az új belépők az orosz piacokon.

Ha már orosz viszontszankciók, ki fog a legnagyobbat bukni nyugaton? A lengyelek és a németek. Min?Az Orosz Föderáció betiltotta a gyümölcs, hús, hal és tejtermékek behozatalát az EU 28 országából, az USA-ból, Kanadából, Norvégiából és Ausztráliából – egy éves időtartamra. E szerint a németek elvesztenek majdnem 2 milliád dollár exportkivitelt, a lengyelek pedig 1,6 milliárd dollár exportkivitelt. A franciák, a hollandok és az olaszok fej-fej mellett 1,4 milliárd dollától esnek el.

A frissen bejelentett orosz gazdasági válasz-szankciók legfőbb szenvedő alanyai Németország és Lengyelország lesznek. A telitorokból kiabáló és kardcsörtető lengyel vezetés hirtelen elhallgatott, lévén  kiderült, hogy a GDP-jük egy komoly részét bukják. Az USA-t nem érintik súlyosan az orosz szankciók, deviszont Németország, mint az EU motorja gazdaságának bármilyen mértékű lassulása jól mutat a gazdasági EKG térképen az óceán túlpartjáról nézve.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

A britek gyengített uránt tartalmazó lövedékeket adnak Ukrajnának

Az Egyesült Királyság "gyengített uránt tartalmazó páncéltörő lövedékeket" küld Ukrajnának - írja a Declassified UK. Annabel Goldie védelmi miniszter tegnap közölte ezt a Lord Hylton...

Varsó csatlakozni fog a közös lőszerbeszerzésről szóló európai uniós megállapodáshoz

Varsó csatlakozni fog az Ukrajna védelmi kapacitásainak növelését célzó közös lőszerbeszerzésről szóló európai uniós megállapodáshoz - jelentette be kedden Piotr Müller lengyel kormányszóvivő. Müller annak...

Moszkva közölte, hogy ez a négy ország biztosan nem lehet közvetítő a konfliktusban

Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország és Németország nem hivatkozhat a semleges közvetítő szerepére az ukrajnai békefolyamatban, mivel érintettek az Oroszországgal fennálló konfliktusban - közölte...
spot_img

Videó