2022, augusztus 13.
28.1 C
Budapest
27.4 C
Moszkva

Gigantikus osztrák pénzügy veszteségek az agrárszektorban az orosz élelmiszerembargóval

Hatalmas kártérítést követel a gigantikus exportkiesés miatt a kormánytól az osztrák agrárágazat. Az osztrák mezőgazdasági miniszter pénteken az uniós mezőgazdasági vezetők rendkívüli ülésének összehívását sürgette.

Dietmar Fellner kereskedelmi tanácsos az osztrák Die Presse című lapnak megerősítette: az embargóval Ausztria oroszországi élelmiszerexportjának csaknem felét elveszítette. A lap szerint Oroszország harmadik legnagyobb Európán kívüli piaca Ausztriának. Az osztrák export alakulása kedvezőtlenebb az európai átlagnál, hiszen az uniós átlagszámok szerint a kivitel 36,8 százalékát érinti az embargó.

Az osztrák agrárágazat képviselői az orosz szankciók bevezetése után azonnali kockázatcsökkentő intézkedéseket követeltek. Az osztrák agrárminisztérium szerint az unió segít enyhíteni az orosz intézkedéseknek az ágazatra gyakorolt hatását.
Eközben az Európai Bizottság mezőgazdasági ügyekben illetékes szóvivője, Roger Waite az osztrák közszolgálati rádió műsorában megerősítette, hogy a még rendelkezésre álló négyszáz millió eurós uniós támogatás akár új piacok nyitására is felhasználható.
Ausztria 2013-ban 238 millió euró értékben exportált agrártermékeket és élelmiszert Oroszországba. Ennek most csaknem a fele, majdnem 107 millió eurós élelmiszerexport került veszélybe.
Oroszország az ellene bevezetett nyugati szankciókra válaszképpen csütörtökön bejelentette, hogy egy éven át nem engedi be a területére az Európai Unióból, az Egyesült Államokból, Ausztráliából, Kanadából és Norvégiából származó agrártermékeket.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az ukrán hadifoglyok nem akarnak visszatérni Ukrajnába

Az orosz erők által fogságba ejtett ukrán katonák úgy döntöttek, hogy a Moszkva és a szövetséges erők által ellenőrzött területen maradnak, megdagadva a harcok...

Az orosz erők felszabadították Piszki-t a DNR-ben

Az orosz hadsereg a DNR és az LNR harcosaival együtt ellenőrzése alá vonta Piszki települést a Donbasszban - közölte az orosz védelmi minisztérium. "A szövetséges...

Hivatalos: az Ukrajnába küldött német önjáró tarackok többsége üzemképtelen

A Nyugat által Ukrajnának szállított német PzH 2000-es ágyúk többsége már elromlott és javításra szorul - állítja Marcus Faber német Bundestag-képviselő, aki a közelmúltban...