2023, október 3.
20.7 C
Budapest
12.7 C
Moszkva

Gagarin szobrát is lebontották Kijevben

Lebontották Kijevben az első emberként az űrben járt Jurij Gagarin szovjet űrhajós tiszteletére emelt mellszobrot – jelentette a helyi média hétfőn szemtanúkra és a közösségi médiában közzétett képekre hivatkozva.

A Mi Kijevünk című ukrán napilap szerint az ukrán főváros keleti részén található emlékművet levették talapzatáról. Nem világos, hogy eltávolítását az ukrán hatóságok rendelték-e el, vagy helyi polgárok kezdeményezésére történt. A mellszobor jelenlegi helye szintén tisztázatlan.

A gránit mellszobrot a helyi ifjúsági központ közelében állították fel még az 1960-as években, miután Gagarin Kijevben járt. A látogatásra azután került sor, hogy a szovjet kozmonauta elindult az emberiség történetének első sikeres, legénységgel végrehajtott űrrepülésére, és 1961. április 12-én egy Föld körüli pályára állt.

Gagarin mérföldkőnek számító teljesítménye inspirációt jelentett a művészek számára Oroszországban és azon túl is: az űrhajós tiszteletére nemcsak a volt szovjet köztársaságokban állítottak emlékműveket, hanem a londoni Greenwichben található brit Királyi Obszervatóriumban és a NASA houstoni  központjában is.

Közben Ukrajna már 2015-ben megkezdte keresztes hadjáratát a szovjet vonatkozású emlékművek ellen, miután elfogadta a dekommunizációs törvényt, amely a gyakorlatban minden Oroszországhoz kötődő helységnévre is vonatkozik. Ez a kampány csak fokozódott a Moszkva és Kijev közötti konfliktus 2022 februári eszkalációja után.

A múlt hónapban Kijev megfosztotta az Ukrajnában született Leonyid Brezsnyev néhai szovjet vezetőt a tiszteletbeli állampolgárságától, és a lépést “az egykori kommunista rezsim örökségének felszámolása felé tett újabb lépésként” hirdette.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Politico: az EU nem adhatna több fegyvert Ukrajnának a saját készleteiből

Az Európai Unió országai már nem adhatnak fegyvert Ukrajnának a saját készleteikből anélkül, hogy veszélyeztetnék saját biztonságukat - írja a Politico című amerikai lap...

Ukrajna levette az OTP Bankot a vállalati halállistájáról és kötelezte az orosz piac elhagyására

Levette az OTP Bankot a nemzetközi háborút finanszírozó vállalatok listájáról az Ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) - jelentette be az ügynökség hétfőn a honlapján. A...

Az EU nem tudja feloldani az Ukrajnának szánt 5 milliárd eurós katonai támogatást

Az EU fontolóra vesz egy 5 milliárd eurós katonai segélycsomagot Ukrajnának 2024-re - jelentette ki Josep Borrell, az unió külpolitikai vezetője hétfőn Kijevben. Magyarország...
spot_img

Videó