2022, december 5.
5.4 C
Budapest
-12.1 C
Moszkva

FT: Németország korlátozhatja a villamosenergia-exportját

Németországnak a következő télen átmenetileg korlátoznia kell a villamosenergia-exportját, többek között Franciaországba. Ezt állítja Hendrik Neumann, az ország vezető hálózatüzemeltetőjének, az Amprionnak a műszaki vezetője, akit a Financial Times (FT) idéz.

Az újság szerint az intézkedést “végső megoldásként” lehetne bevezetni, hogy elkerüljék a Németországon belüli áramkimaradásokat. Neumann azt mondta, hogy az exportot valószínűleg egyszerre néhány órára, “nem pedig napokra” állítanák le.

“A következő télen nagyon feszült helyzetet feltételezünk” – mondta Neumann a lapnak, hozzátéve, hogy a jelenlegi energiaválság Németországban és az EU szélesebb körében csak részben tudható be az Ukrajna körüli helyzetnek és az azt követő szankcióháborúnak Oroszországgal.

További “átfedő problémák” közé tartozik a franciaországi atomerőművek nagyjából felének leállása, valamint az alacsony vízállás miatti szállítási problémák okozta szénhiány. A legtöbb szélerőműnek a fő fogyasztóktól, az ipari üzemektől való távolságából eredő problémák szintén olaj a tűzre.

Németország évek óta nagy energiaexportőr. Tavaly például a hálózati szabályozó hatóság adatai szerint 17 400 gigawattórával (GWh) több villamos energiát adott el más uniós országoknak, mint amennyit importált.

Franciaország és Ausztria Németország legnagyobb áramvásárlói. Franciaország idén január és március között 6000 GWh villamos energiát importált Németországból, ami Németország teljes villamosenergia-termelésének 5%-a ebben az időszakban – derül ki a Fraunhofer ISE adataiból. Ez a szám ötször nagyobb volt, mint a tavalyi év azonos időszakában – áll a jelentésben.

Elemzők szerint a német villamosenergia-export csökkenése súlyosbíthatja a franciaországi ellátási hiányt. A múlt hónapban olyan hírek láttak napvilágot, hogy Franciaország akár két évre is leállíthatja az Olaszországba irányuló áramszállításokat az atomerőművekkel kapcsolatos problémák miatt. Franciaország azonban később cáfolta ezeket az állításokat.

A francia kormány sürgette az ország állami energiaszolgáltatóját, az EDF-et, hogy mielőbb indítsa újra a jelenleg használaton kívüli 32 atomreaktort. Ezek az év elején korróziós problémák miatt leálltak, és eddig karbantartáson voltak. Az EDF nemrégiben közölte, hogy az öregedő erőművek problémái miatt az elmúlt több mint 30 év legalacsonyabb szintjére csökken az atomenergia-termelés.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Az orosz erők folytatják az előrenyomulást Artemovszk (Bahmut) felé

Folytatják az előrenyomulást az orosz csapatok a donyecki régióban lévő Artemovszk (Bahmut) város közelében - jelentette ki a vasárnapi hadijelentést ismertetve Igor Konasenkov altábornagy,...

Kreml: Putyin hamarosan a Donbasszba látogat

Az elnök biztosan meg fogja tenni - mondta Dmitrij Peszkov, arra a kérdésre válaszolva, hogy Vlagyimir Putyin ellátogat-e a Donbasszba. "Erre biztosan sor fog kerülni...

Lengyel különleges erők érkeztek az ukrajnai Dnyipropetrovszk régióba

Az ukrán hadsereg közölte, hogy a NATO parancsnokságának alárendelt, ukrán egyenruhás lengyel különleges erők tisztjeiből és harcosaiból álló, kombinált különítmény érkezett a Dnyipropetrovszki területen...