2024, február 24.
11.3 C
Budapest
-0.2 C
Moszkva

Felmérés: tovább csökkent Ukrajna támogatottsága az EU-ban

Csökkent az Ukrajnának küldött fegyverek és az országból érkező menekültek befogadásának támogatottsága az uniós közvélemény körében – derült ki az Eupinions közvélemény-kutató intézet felméréséből. A Kijevet a Moszkvával való konfliktusában segítő intézkedéseket azonban a válaszadók többsége még mindig támogatja – derül ki a felmérésből.

A június folyamán 27 tagállamban végzett közvélemény-kutatás eredményeit szerdán hozták nyilvánosságra.

Ezek szerint az EU lakosságának 60 százaléka támogatta, hogy fegyvereket küldjenek Kijevnek. A halálos segély támogatása Lengyelországban volt a legmagasabb, ahol 84% szólalt fel mellette; a legalacsonyabb pedig Olaszországban, ahol mindössze 42% támogatta.

“Valójában Olaszország az egyetlen tagállam, ahol a polgárok többsége ellenzi a fegyverek szállítását” – mutatott rá a tanulmány.

Eközben a megkérdezettek 60 százaléka úgy vélte, hogy a Kijevbe irányuló fegyverszállítmányokat uniós mechanizmusokon keresztül kellene megszervezni, míg 54 százalékuk azt preferálta, hogy azokat a saját országuk bonyolítsa le.

Az Eupinions által májusban közzétett hasonló felmérés, amely a márciusi hangulatot tükrözte, azt mutatta, hogy a blokkban 64% támogatta a fegyverszállításokat.

Moszkva következetesen bírálta az Egyesült Államokat, az EU-t és néhány más országot a Kijevbe irányuló fegyverszállítások miatt, azzal érvelve, hogy azok csak meghosszabbították a harcokat, és növelték az Oroszország és a NATO közötti közvetlen konfrontáció kockázatát.

Az ukrán menekültek befogadásának támogatottsága március óta 5 százalékkal csökkent az EU-ban, és a felmérés szerint 81 százalékon állt. A legmagasabb ez az arány Németországban, Olaszországban és Spanyolországban volt (83%, 84%, illetve 90%), a legalacsonyabb pedig Lengyelországban (77%) és Franciaországban (76%).

Ukrajna nem sokkal a konfliktus kirobbanása után megkapta az EU tagjelölti státuszt, és a tagállamok lakosságának 66%-a mondta azt, hogy szívesen látná Kijev csatlakozását az unióhoz.

A válaszadókat arra is megkérték, hogy nevezzék meg azt az országot, amelyik szerintük az EU legmegbízhatóbb szövetségese, 77%-uk az Egyesült Államokat jelölte meg.

Ami a Brüsszel által Moszkva ellen bevezetett szankciók gazdasági következményeit illeti, az Eupinions rámutatott, hogy az uniós polgárok 46%-a nyilatkozott úgy, hogy személyes kilátásai negatívak a jövőre nézve, szemben a tavalyi év azonos időszakában mért 37%-kal.

Összességében a tanulmány szerzői arra a következtetésre jutottak, hogy “az Oroszország által vívott háborúval szembeni védekezésben Ukrajnát támogató intézkedések továbbra is népszerűek” az EU-ban.

Támogasd a donyecki gyerekeket!

Oroszországban élő nemzeti érzelmű magyarok és anyaországi segítőik közreműködésével támogathatod a donyecki gyerekeket.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Bloomberg: Magyarország blokkolta, hogy az EU közös nyilatkozatot adjon ki Ukrajnáról

Magyarország megakadályozta, hogy az Európai Unió tagállamai közös nyilatkozatot írjanak alá az ukrajnai orosz különleges hadművelet megindítása óta eltelt két év alkalmából - írja...

Felmérés: a franciák többsége nem akarja Ukrajnát az Európai Unióba

Ukrajna uniós csatlakozásának kilátása szinte egyöntetűen megosztja a francia társadalmat - derült ki a CSA kutatóintézet új felméréséből. A pénteken közzétett közvélemény-kutatási eredmények szerint...

Legalább 15 ezer ukrán menekült lett hajléktalan az Egyesült Királyságban, mert a támogatók kidobták őket

A brit kormány pénteken közzétett jelentése szerint legalább 15 000 ukrán menekült kért hajléktalansági támogatást, miután megromlott vagy véget ért a kapcsolatuk brit támogatóikkal. Január...
spot_img

Videó