2022, december 1.
2.8 C
Budapest
-11.1 C
Moszkva

Felmérés: tovább csökkent Ukrajna támogatottsága az EU-ban

Csökkent az Ukrajnának küldött fegyverek és az országból érkező menekültek befogadásának támogatottsága az uniós közvélemény körében – derült ki az Eupinions közvélemény-kutató intézet felméréséből. A Kijevet a Moszkvával való konfliktusában segítő intézkedéseket azonban a válaszadók többsége még mindig támogatja – derül ki a felmérésből.

A június folyamán 27 tagállamban végzett közvélemény-kutatás eredményeit szerdán hozták nyilvánosságra.

Ezek szerint az EU lakosságának 60 százaléka támogatta, hogy fegyvereket küldjenek Kijevnek. A halálos segély támogatása Lengyelországban volt a legmagasabb, ahol 84% szólalt fel mellette; a legalacsonyabb pedig Olaszországban, ahol mindössze 42% támogatta.

“Valójában Olaszország az egyetlen tagállam, ahol a polgárok többsége ellenzi a fegyverek szállítását” – mutatott rá a tanulmány.

Eközben a megkérdezettek 60 százaléka úgy vélte, hogy a Kijevbe irányuló fegyverszállítmányokat uniós mechanizmusokon keresztül kellene megszervezni, míg 54 százalékuk azt preferálta, hogy azokat a saját országuk bonyolítsa le.

Az Eupinions által májusban közzétett hasonló felmérés, amely a márciusi hangulatot tükrözte, azt mutatta, hogy a blokkban 64% támogatta a fegyverszállításokat.

Moszkva következetesen bírálta az Egyesült Államokat, az EU-t és néhány más országot a Kijevbe irányuló fegyverszállítások miatt, azzal érvelve, hogy azok csak meghosszabbították a harcokat, és növelték az Oroszország és a NATO közötti közvetlen konfrontáció kockázatát.

Az ukrán menekültek befogadásának támogatottsága március óta 5 százalékkal csökkent az EU-ban, és a felmérés szerint 81 százalékon állt. A legmagasabb ez az arány Németországban, Olaszországban és Spanyolországban volt (83%, 84%, illetve 90%), a legalacsonyabb pedig Lengyelországban (77%) és Franciaországban (76%).

Ukrajna nem sokkal a konfliktus kirobbanása után megkapta az EU tagjelölti státuszt, és a tagállamok lakosságának 66%-a mondta azt, hogy szívesen látná Kijev csatlakozását az unióhoz.

A válaszadókat arra is megkérték, hogy nevezzék meg azt az országot, amelyik szerintük az EU legmegbízhatóbb szövetségese, 77%-uk az Egyesült Államokat jelölte meg.

Ami a Brüsszel által Moszkva ellen bevezetett szankciók gazdasági következményeit illeti, az Eupinions rámutatott, hogy az uniós polgárok 46%-a nyilatkozott úgy, hogy személyes kilátásai negatívak a jövőre nézve, szemben a tavalyi év azonos időszakában mért 37%-kal.

Összességében a tanulmány szerzői arra a következtetésre jutottak, hogy “az Oroszország által vívott háborúval szembeni védekezésben Ukrajnát támogató intézkedések továbbra is népszerűek” az EU-ban.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kreml: a NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve. "A...

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...