2022, november 27.
6.5 C
Budapest
-3.1 C
Moszkva

Csehország és Szlovákia megvonhatja támogatását Ukrajnától – írja a Foreign Policy

Csehország és Szlovákia megvonhatja támogatását Ukrajnától, mert az emelkedő energiaárak közepette belpolitikai zavarok várhatók – mondta Tim Gosling, a Foreign Policy magazin rovatvezetője.

Szavai szerint a kelet-európai országok azért vannak veszélyben, mert gazdasági fejlettségük alacsonyabb, mint Nyugat-Európáé, és nagymértékben függnek az Oroszországból érkező importtól. A publicista megjegyezte, hogy tavaly az orosz gáz a Cseh Köztársaságban a teljes fogyasztás 55 százalékát, Szlovákiában pedig 68 százalékát tette ki.

“Csehország és Szlovákia <…> a belső politikai instabilitást kockáztatja az emelkedő árak és a téli ellátási hiánytól való félelem miatt. A folyamatos határozottság ellenére fennáll annak a veszélye, hogy ez meggyengítheti az Ukrajnának nyújtott támogatásukat” – véli Gosling.

A cikkíró felvetette, hogy ezekben az országokban oroszbarát pártok kerülhetnek hatalomra, és “kihasználhatják” a helyi lakosok félelmét, hogy nem tudják kifizetni otthonaik fűtését.

Gosling leszögezte, hogy Robert Fico volt szlovák miniszterelnök és Andrej Babiš volt cseh miniszterelnök jelentik a legnagyobb veszélyt Kijev támogatására.

“Sokan óvatosan figyelik a januári elnökválasztást, amelyen Andrej Babiš vezet” – áll a cikkben.

A nyugati országoknak a Moszkva elleni szankciók és az orosz üzemanyagtól való eltávolodás miatt emelkedő energiaárakkal és az infláció megugrásaival kellett szembenézniük.

A magasabb üzemanyagárak, különösen a gázárak miatt az európai ipar nagymértékben elveszítette versenyelőnyét, ami a gazdaság más területeit is érintette. Az Egyesült Államokban és az európai államokban is évtizedes rekord infláció tapasztalható.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Egy amerikai tisztviselő szerint Oroszország egy nap alatt elpusztíthatja Ukrajnát

Az ukrán infrastruktúrára mért csapások megmutatták, hogy Oroszország rövid idő alatt képes elpusztítani az országot - írta honlapján Paul Craig Roberts, a Ronald Reagan-kormány...

Orbán: szükség van egy szuverén Ukrajnára

Orbán Viktor miniszterelnök, a Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) alelnöke szombaton videókonferencia keretében részt vett a jobboldali világszervezet Panamavárosban zajló vezetőségi ülésén - tájékoztatta az MTI-t...

Putyin: hamarabb kellett volna újraegyesülni a Donbasszal

A Donbassz újraegyesítésének Oroszországgal már korábban meg kellett volna történnie - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök a különleges katonai műveletben részt vevő katonák édesanyjaival...