2024, február 29.
12.7 C
Budapest
1.3 C
Moszkva

Csehország és Szlovákia megvonhatja támogatását Ukrajnától – írja a Foreign Policy

Csehország és Szlovákia megvonhatja támogatását Ukrajnától, mert az emelkedő energiaárak közepette belpolitikai zavarok várhatók – mondta Tim Gosling, a Foreign Policy magazin rovatvezetője.

Szavai szerint a kelet-európai országok azért vannak veszélyben, mert gazdasági fejlettségük alacsonyabb, mint Nyugat-Európáé, és nagymértékben függnek az Oroszországból érkező importtól. A publicista megjegyezte, hogy tavaly az orosz gáz a Cseh Köztársaságban a teljes fogyasztás 55 százalékát, Szlovákiában pedig 68 százalékát tette ki.

“Csehország és Szlovákia <…> a belső politikai instabilitást kockáztatja az emelkedő árak és a téli ellátási hiánytól való félelem miatt. A folyamatos határozottság ellenére fennáll annak a veszélye, hogy ez meggyengítheti az Ukrajnának nyújtott támogatásukat” – véli Gosling.

A cikkíró felvetette, hogy ezekben az országokban oroszbarát pártok kerülhetnek hatalomra, és “kihasználhatják” a helyi lakosok félelmét, hogy nem tudják kifizetni otthonaik fűtését.

Gosling leszögezte, hogy Robert Fico volt szlovák miniszterelnök és Andrej Babiš volt cseh miniszterelnök jelentik a legnagyobb veszélyt Kijev támogatására.

“Sokan óvatosan figyelik a januári elnökválasztást, amelyen Andrej Babiš vezet” – áll a cikkben.

A nyugati országoknak a Moszkva elleni szankciók és az orosz üzemanyagtól való eltávolodás miatt emelkedő energiaárakkal és az infláció megugrásaival kellett szembenézniük.

A magasabb üzemanyagárak, különösen a gázárak miatt az európai ipar nagymértékben elveszítette versenyelőnyét, ami a gazdaság más területeit is érintette. Az Egyesült Államokban és az európai államokban is évtizedes rekord infláció tapasztalható.

Támogasd a donyecki gyerekeket!

Oroszországban élő nemzeti érzelmű magyarok és anyaországi segítőik közreműködésével támogathatod a donyecki gyerekeket.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kreml: az Egyesült Királyság közvetlenül részt vesz az ukrajnai konfliktusban

Nagy-Britannia közvetlen katonai szerepvállalása Ukrajnában soha nem volt titok, de az ország egyik intézményesített médiuma most nyíltan elismerte - közölte csütörtökön Vlagyimir Putyin orosz...

Bloomberg: Oroszország nyárra áttörheti Ukrajna védelmi rendszerét

Oroszország nyárra áttörheti Ukrajna védelmi rendszerét, ha nyugati támogatóitól nem kap elegendő lőszert - írja az amerikai Bloomberg hírügynökség. "Az ukrán hatóságok attól tartanak, hogy...

Négy frontszakaszról jelentett sikereket az orosz védelmi minisztérium

A kupjanszki, a donyecki, az avgyijivkai és a herszoni frontszakaszról számolt be az orosz erők előretöréséről csütörtöki hadijelentésében az orosz védelmi tárca. A minisztérium szerint...
spot_img

Videó