2022, november 27.
4.3 C
Budapest
-5.2 C
Moszkva

FT: készül az EU nyolcadik oroszellenes szankciós csomagja

A Moszkvával szembeni uniós szankciók lehetséges új, nyolcadik csomagja magában foglalhatja az orosz olaj árának korlátozására vonatkozó jogszabályokat, és az ország technológiai szektorát is célba veheti – jelentette pénteken a Financial Times (FT) névtelen forrásokra hivatkozva. A jelentés szerint a csomag több orosz magánszemélyt is érinthet.

Az új szankciócsomagot várhatóan azt követően terjesztik elő hivatalosan, hogy az Európai Bizottság tisztviselői a következő napokban megvitatják az intézkedéseket az uniós tagállamokkal.

A lap azonban megjegyzi, hogy a javaslat jellegével és keménységével kapcsolatban a blokkon belül némi nézeteltérés van. Lengyelország és a balti államok keményebb fellépést követelnek Oroszországgal szemben, és a hírek szerint azt követelik, hogy több orosz bankot kapcsoljanak ki a SWIFT bankközi fizetési rendszerből. A gyémántimport betiltását, valamint az orosz és belarusz informatikai szolgáltatások korlátozását is szeretnék elérni.

Magyarország azonban ellenezhet minden új intézkedést. Orbán Viktor miniszterelnök már felszólított az összes meglévő uniós szankció eltörlésére.

A lap által megkérdezett európai tisztviselők azt is jelezték, hogy a javaslatokról nehéz lesz bármilyen megállapodásra jutni, és több időre van szükség a dolgok kidolgozásához.

A szankciókat minden uniós tagállamnak egyhangúlag jóvá kell hagynia ahhoz, hogy azokat végre lehessen hajtani.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán azt mondta, hogy új korlátozásokra van szükség válaszul arra, hogy Moszkva részleges mozgósításba kezdett, és Ukrajna egyes részein népszavazást tartanak az Oroszországgal való egyesülésről.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Orbán: szükség van egy szuverén Ukrajnára

Orbán Viktor miniszterelnök, a Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) alelnöke szombaton videókonferencia keretében részt vett a jobboldali világszervezet Panamavárosban zajló vezetőségi ülésén - tájékoztatta az MTI-t...

Putyin: hamarabb kellett volna újraegyesülni a Donbasszal

A Donbassz újraegyesítésének Oroszországgal már korábban meg kellett volna történnie - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök a különleges katonai műveletben részt vevő katonák édesanyjaival...

Videó: üres polcok és pánikfelvásárlás Kijevben

Az ukrán főváros lakói aktívan vásárolják fel az élelmiszereket, a kenyérpolcok üresek - közölte a Strana.ua ukrán online lap a Telegram-csatornáján. "A helyiek videókat tesznek...