2022, december 1.
2.8 C
Budapest
-11.1 C
Moszkva

Politico: a Nyugat húzza az időt a harckocsik Ukrajnába szállításával kapcsolatban

A Nyugat “húzza az időt” a csúcstechnológiájú harckocsik Ukrajnának történő szállításával kapcsolatban – jelentette csütörtökön a Politico.

A hírportál forrásai szerint a nyugati páncélosok szállítása számos technikai problémát vetne fel.

A Politico amerikai tisztviselőkre, ukrán tanácsadókra és kongresszusi tanácsadókra hivatkozva azt állítja, hogy Kijev sürgősen amerikai gyártmányú M-1 Abrams és német gyártmányú Leopard harckocsikat szeretne, hogy új offenzívákat indíthasson Oroszország ellen.

Azonban mindkét ország tisztviselői vonakodtak attól, hogy zöld utat adjanak a szállításoknak a kiképzési és logisztikai problémák miatt.

“Ezek nem bérautók, nagyon sok minden jár hozzájuk” – mondta a lapnak Ben Hodges nyugalmazott altábornagy, az amerikai hadsereg európai parancsnoka, aki korábban az amerikai hadsereg parancsnoka volt, hozzátéve, hogy “több száz további dolognak” kell kísérnie a tankokat.

A Politico megjegyezte, hogy az M-1-es tankok teljesen különböznek a kijevi erők által eddig használt szovjet korabeli páncélosoktól. Egy meg nem nevezett amerikai tisztviselő azt mondta a kiadványnak, hogy nehéz lenne Ukrajnának nemcsak a tankokat, hanem a karbantartásukhoz szükséges alkatrészeket is elküldeni.

“Nem akarunk olyasmit adni nekik, ami elromlik, kifogy a benzin, és nem tudják feltölteni őket” – mondta.

A tisztviselő szerint a német Leopárdok kevesebb kihívást jelentenek, mert hasonlóak a Kijev által már üzemeltetett harckocsikhoz, és nem fogyasztanak annyi üzemanyagot, mint az Abramsok.

A hónap elején azonban Berlin elutasította, hogy Leopard 2 harckocsikat küldjön Ukrajnának.

Christine Lambrecht védelmi miniszter kifejtette, hogy egyetlen más ország sem szállított nyugati gyártású páncélosokat vagy gyalogsági harcjárműveket Kijevnek, és Németország “nem fog egyoldalúan ilyen lépéseket tenni”.

Németország más haditechnikai eszközökkel támogatja Ukrajnát, többek között Stinger légvédelmi rakétarendszerekkel, Panzerhaubitze 2000 önjáró ágyúkkal és Gepard légvédelmi löveges harckocsikkal.

Az Egyesült Államok eddig mintegy 16 milliárd dolláros biztonsági támogatást vállalt Ukrajna számára Joe Biden elnök hivatalba lépése óta, és nagy mennyiségű haditechnikai eszközzel látta el Kijevet, többek között Javelin páncéltörő rakétákkal, nagy mozgékonyságú tüzérségi rakétarendszerekkel (HIMARS), több tucat tarackkal és több száz drónnal.

Moszkva számos alkalommal kijelentette, hogy a Washington és szövetségesei fegyverszállításai csak meghosszabbítják az ukrajnai konfliktust, és növelik a NATO és Oroszország közötti közvetlen konfrontáció kockázatát.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kreml: a NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve. "A...

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...