2022, augusztus 12.
25 C
Budapest
23.7 C
Moszkva
Array

Franciaország békülni akar Oroszországgal

„A francia politikai vezetés jelentős része konstruktív viszonyok kialakítását kívánja Oroszországgal” – jelentette ki Szergej Nariskin, az orosz parlament alsóházának elnöke. „Úgy tűnik, a francia politikusok látogatása azt a szándékot fejezi ki, hogy Franciaország – vagy legalábbis annak egy jelentős része – konstruktív viszonyok megteremtését igényli a kölcsönösen előnyös kétoldalú partnerség újraépítése érdekében” – nyilatkozta Nariskin a Thierry Mariani vezette francia delegációval történt találkozása után.

A Duma elnöke szerint a franciák Krímben tett látogatása is objektív képet adhat a félszigeten uralkodó viszonyokról. A franciák másfél napot terveznek a Krímben eltölteni, erről informálták Szergej Nariskint, aki kifejezte azon véleményét, hogy így a francia küldöttek pontosabb képet kapnak az ott élők helyzetéről.

„Ha tehetik, beszélgessenek az utcákon, a tereken az emberekkel, ők a legbiztosabb hírforrás” –tette hozzá Nariskin, aki nagyra értékelte a franciák bátorságát és határozottságát, hogy a feszült nemzetközi légkörben személyesen kívánnak meggyőződni a „dolgokról”.

„Isten hozta Önöket, nagyra értékelem határozottságukat és bizonyos tekintetben bátorságukat is” –jelentette ki a Duma elnöke, majd hangsúlyozta Oroszország és Franciaország különleges szerepét, a két ország politikai, gazdasági és kulturális együttműködésének fontosságát Európa életében. Nariskin kifejezte Moszkva elkötelezettségét ezen viszonyok további erősítése és fejlesztése iránt, valamint Oroszország azon törekvését, hogy Ukrajna újra a béke és ne a háború földje legyen, hiszen az ukrán konfliktus visszavetette az addig példásan jó orosz-francia viszonyt is.

A Duma elnöke külön köszönetet mondott Marianinak az „Orosz-Francia Párbeszéd” szervezet munkájáért és tevékenységért, mivel „a jelenkor még sok kihívást tartogat e viszonyok építésének útján” – hangsúlyozta Nariskin.

„Én a francia nemzetgyűlés tagja vagyok már sok éve, Irakot is meglátogattam, amikor az Egyesült Államok támadást indított ez ország ellen. A francia kormány álláspontját ugyan tisztelem, de én annak nem vagyok tagja. Nekem a dolgokról önálló véleményem van”

Thirerry Mariani: Nem kell dramatizálni Párizs reakcióját a Krím-félsziget meglátogatása kapcsán

„Én a francia nemzetgyűlés tagja vagyok már sok éve, Irakot is meglátogattam, amikor az Egyesült Államok támadást indított ez ország ellen. A francia kormány álláspontját ugyan tisztelem, de én annak nem vagyok tagja. Nekem a dolgokról önálló véleményem van”- tette hozzá Mariani, majd megjegyezte, hogy eddig az „Orosz-Francia Párbeszéd” szervezet évente tartotta szokásos ülését, azonban ezután gyakrabban fognak találkozni.

A francia parlament delegációja július 23-24-én tesz látogatást a Krím-félszigeten. Felkeresik Jalta városát, Szevasztopolt, találkoznak Szergej Akszjonovval, a köztársaság elnökével és Vlagyimir Konsztantyinovval, az államtanács elnökével.

Korábban a Krímben látogatást tett Jukio Hatojama, egykori japán miniszterelnök is, annak ellenére, hogy a tokiói kormány nyíltan felszólította e látogatás elhalasztásra. Hatojama megerősítette, hogy a 2014. március 16-i referendum a Krím lakóinak valódi érzéseit és szándékait erősítette meg. „Még csak második napja vagyok itt, de már meggyőződtem arról, hogy a krími emberek békés és kiegyensúlyozott életet élnek, és őszinte az a választásuk, hogy a továbbiakban Oroszországhoz akarnak tartozni. Semmiféle kényszert és erőszakot nem alkalmazott senki, a választások az emberek igaz szándékát tükrözték” –jelentette ki a volt japán miniszterelnök látogatása idején, majd kijelentette, hogy hazatérve első dolga lesz az információs blokádot megtörni, és beszámolni a valós történtekről.

Korábban a Krímet egy nem hivatalos török delegáció is felkereste.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az olasz zsoldos azért ment Ukrajnába, hogy megakadályozza a nácimentesítést, eljárás folyik ellene otthon

Olaszország büntetőeljárást indított egy férfi ellen, aki azt állította, hogy azért utazott Ukrajnába, hogy harcoljon Oroszország ellen és megakadályozza az ország "denácifikálását". A 19 éves...

A zaporizzsjai atomerőmű elleni csapások elhárítását jelentették be az oroszbarát hatóságok

Az orosz légvédelem az éjszaka folyamán és csütörtök reggel visszaverte az ukrán fegyveres erők minden arra irányuló kísérletét, hogy dróncsapásokkal és nehéztüzérséggel támadják Enerhodar...

Borell: az európaiaknak hajlandónak kell lenniük “fizetni” Ukrajna támogatásáért

Az Ukrajna Oroszország elleni küzdelemben való segítségnyújtásnak ára van Európa számára, amelyet a polgároknak hajlandónak kell lenniük megfizetni - mondta az EU külügyi vezetője....