2022, május 19.
25.3 C
Budapest
12.6 C
Moszkva
Hiredetés

Az orosz bankok létrehoznának egy saját hitelminősítő intézetet

Oroszország nagyobb bankjai létrehozhatnak egy saját hitelminősítő intézetet, amely uralhatná az ország belső piacát – írja a Rusvesna. „A bankoknak felajánlják a hitelminősítő intézet részvényesi lehetőségét, amit a nullából fogják létrehozni. Mivel a törvény szerint a bankok a hitelminősítő intézet nem több mint 20 százalékával rendelkezhetnek, ezért minimum öt bankra van szükség” – írta az Interfax.

Egyelőre csak az állami bankok csatlakoztak ehhez a kezdeményezéshez. Oroszország Központi Bankja nem fektet be az új struktúrába, mivel ez konfliktust eredményezhetne.

Az intézet létrehozásában a Gazprombank alelnöke, Jekatyerina Trofimova is részt vesz. Ő sok éven át a Standard & Poors–ban dolgozott. Erről az újság egy forrása nyilatkozott. Trofimeva nem nyilatkozott ezzel kapcsolatban, a Gazprombank pedig tagadja a lemondását.

Azonban nem mindenki támogatja azt, hogy nagyobb bankok is részt vegyenek az intézet létrehozásában.

„Ez egy rendkívül kétséges vállalkozásnak tűnik, mivel a bankok jelenléte az intézet részvényesei között elég kemény érdek-összeütközést okozhat. Az európai törvények szerint, ha egy bank részesedése nagyobb, mint öt százalék, akkor nem minősítheti sem a bankokat, sem az ügyfeleket és más jogi személyeket sem” – mondta Dmitrij Grisankov az Expert RA vezetője.

Az orosz állam nem vesz részt a létrehozásában.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés -spot_img

FRISS