2023, március 20.
12.7 C
Budapest
2.6 C
Moszkva
Array

Fizetnek az ukránok

A Gazprom orosz gázvállalat megerősítette szerdán, hogy a Naftogaz ukrán állami energiaipari konszern átutalta gáztartozásának első részletét, 1,45 milliárd dollárt.

A Naftogaz ezzel megtette az első lépést az Ukrajnába irányuló orosz földgázszállítások felújítása felé. A két ország október 30-án kötött ideiglenes, márciusig tartó megállapodást a földgáz áráról és az – egyelőre még vitatott összegű – ukrán adósság visszafizetésének menetrendjéről, aminek köszönhetően lehetővé válik a gázszállítások újraindítása.

Ukrajnának további 1,65 milliárd dollárt kell kifizetnie adósságából az év végéig. Maros Sefcovic, az Európai Bizottság alelnöke üdvözölte a lépést. Szerinte a tél közeledtével létfontosságú az orosz gáz Ukrajnába történő szállítása. “Ez egy fontos lépés a gázellátás biztosításában a polgárok és a vállalkozások számára Ukrajnában és az Európai Unióban” – mondta szerdán. Az EU gázszükségletének harmadát Oroszországból biztosítja.

Ennek fele Ukrajnán keresztül húzódó vezetékeken érkezik. Alexei Miller, a Gazprom elnöke a múlt pénteken közölte, hogy a fennálló tartozás első részletének, illetve a novemberi szállítások 760 millió dolláros előlegének kifizetését követően azonnal megkezdik a gázszállítást Ukrajnának. A Naftogaz kedden jelentette be, hogy kifizette gázszállítási tartozásának első részletét, a novemberi előlegről azonban nem tett említést.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kijev engedélyezte, hogy a katonákat végzettség nélkül is tiszti rangra emelhessék

Az ukrán parlament hétfőn elfogadta azt a törvénymódosítást, amely lehetővé teszi tiszti rendfokozatok megadását a harci tapasztalattal rendelkező, de felsőfokú katonai végzettséggel nem bíró...

Magyarország nem adja át lőszerkészletét Ukrajnának

A háborúnak csak a tűzszünet és a béketárgyalások vethetnek véget, a fegyverek és a lőszerkészlet átadása nem, ezért Magyarország nem adja át lőszerkészletét Ukrajnának...

Újabb fegyver- és lőszerszállítmányt küld az Egyesült Államok Ukrajnába

Az Egyesült Államok újabb 350 millió dollár értékű (mintegy 130 milliárd forint) katonai segítségnyújtást jelentett be Ukrajna számára hétfőn. Joe Biden elnök felhatalmazása nyomán -...
spot_img

Videó