2023, október 3.
15 C
Budapest
9.8 C
Moszkva

Financial Times: taktikát váltottak az ukránok, mert túl sok NATO felszerelést vesztettek

Az ukrán hadsereg változtat taktikáján, hogy elkerülje a jelentős veszteségeket, amelyek eddig meghiúsították az orosz erők elleni ellentámadást – jelentette szerdán a Financial Times kijevi és nyugati tisztségviselőkre hivatkozva.

A lap forrásai szerint az ukrán veszteségek “súlyosak” voltak a várva várt hadművelet első heteiben, és az orosz védelmi vonalak áttörésére tett kísérletek eddig az erőfeszítésekhez biztosított NATO-felszerelés “közel ötödébe” kerültek Kijevnek.

A lap jelentése a New York Times e hónap elején megjelent hasonló cikkét követi, amely azt állította, hogy Kijev csak az ellentámadás első két hetében a harctérre küldött fegyverek közel 20%-át veszítette el. A Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója, Jake Sullivan szintén megerősítette, hogy Ukrajna “jelentős” számú katonát vesztett, de azt állította, hogy még mindig “jelentős” tartalékokkal rendelkezik.

Miután a hadművelet első szakaszaiban nem sikerült jelentős előrelépést elérni, az ukrán parancsnokok most új taktikát kezdtek el alkalmazni – írja az FT.

A váltás a jelentések szerint azt jelenti, hogy az orosz állások tüzérségi tűzzel történő bombázására összpontosítanak, ahelyett, hogy a NATO páncélozott járműveivel próbálnák áttörni az orosz aknamezőket.

Az ukrán katonák a lapnak elmondták, hogy bár a vártnál keményebb ellenállásba ütköztek az orosz erőkkel szemben, a visszafogottabb stratégia elfogadása óta lényegesen kevesebb harckocsit és harcjárművet kezdtek elveszíteni.

Az óvatosabb megközelítés azonban a sebesség rovására ment, Volodimir Zelenszkij elnök elismerte, hogy az ellentámadás “lassabban halad, mint szeretnénk”.

Az ukrán elnök a hadművelet gyenge eredményeit a Kijev nyugati támogatói által nyújtott elégtelen katonai támogatásnak és kiképzésnek tulajdonította, és ragaszkodott ahhoz, hogy az ukrán hadseregnek nincs elég fegyvere az ellenoffenzíva eredetileg tervezett mértékű végrehajtásához.

Washington azonban ragaszkodott ahhoz, hogy túl korai lenne “kudarcnak” nevezni az ellentámadást, és a Pentagon vezető tisztviselői ragaszkodtak ahhoz, hogy mindig is arra számítottak, hogy a művelet véres és elhúzódó lesz.

Vlagyimir Putyin orosz elnök vasárnap kijelentette, hogy az ukrán hadművelet kudarcot vallott, miután “katasztrofális” veszteségeket szenvedett, több mint 26 ezer aktív katona, valamint nagyszámú külföldi harcosuk esett el.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Fehér Ház: az Egyesült Államoknak nincs pénze Kijev hosszú távú katonai támogatására

Az Egyesült Államoknak nincs pénze Kijev hosszú távú katonai támogatására - mondta Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház sajtótitkára egy tájékoztatón. "Ezek (a pénzeszközök. - a...

Kreml: a nyugati politikusokat, akiket a nemzeti érdekek vezetnek, rögtön oroszbarát jelzővel bélyegzik meg

A függetlenség demonstrálása Brüsszeltől nem jelenti automatikusan azt, hogy egy politikus "oroszbarát" - mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn újságíróknak. A szlovákiai választási...

Oroszország bizonyítékot mutatott, hogy az USA silány minőségű testpáncélt küldött Ukrajnának

Az orosz védelmi órásvállalat, a Rosztyeh által közzétett videó kétségbe vonta az USA által Ukrajnának küldött katonai támogatás minőségét, miután egy trófeaként a harctérről...
spot_img

Videó