2023, szeptember 22.
19.5 C
Budapest
14.6 C
Moszkva

Milley nem ismeri el az ukrán ellentámadás kudarcát és elmondta, hogy a művelet véres lesz és sokáig tart

Az Egyesült Államok legmagasabb rangú tábornoka nem hajlandó elismerni az ukrán erők kudarcát a kemény orosz védelem elleni ellentámadásban, és azt mondta, hogy mindvégig arra számított, hogy a művelet véres lesz és sokáig elhúzódik.

“A korai szakaszban vannak, és még túl korai lenne végleges értékelést adni” – mondta Mark Milley, a vezérkari főnök kedden újságíróknak, miután Brüsszelben európai szövetségesekkel találkozott.

“Szerintem még sok harc van hátra, és maradok annál, amit korábban mondtunk: Hosszú lesz, kemény lesz, véres lesz” – tette hozzá.

Kijev a múlt hónapban indította el régóta halogatott ellentámadását a Donbassz térségében. Az ukrán erőknek nem sikerült áttörniük az orosz védelmi vonalakat. Az orosz védelmi minisztérium szerint a múlt hétig több mint 26 ezer katonát és több száz páncélozott járművet, köztük nyugati szállítású harckocsikat veszítettek.

A The New York Times szombaton arról számolt be, hogy miután két hét alatt az ellentámadásban bevetett fegyverzet akár 20 százalékát is elveszítette, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szüneteltette a hadműveletet, hogy feltöltse készleteit.

Arra a kérdésre, hogy az ellentámadás eddig vereség volt-e, Milley azt mondta:

“Messze nem kudarc. Úgy gondolom, hogy túl korai lenne még ilyet mondani”.

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter egyetértett ezzel, mondván: “Ez továbbra is kemény harc lesz, ahogy azt előre láttuk, és úgy vélem, hogy az az elem, amelyik a legjobban teljesít a fenntartás terén, valószínűleg előnyben lesz a nap végén”.

Milley azt állította, hogy az ukrán hadsereg “folyamatos haladást” ér el, de mivel több százezer orosz katona van a védelmi állásokban, “ez egy nagyon nehéz harc”. Nagyon erőszakos harc, és valószínűleg jelentős időt vesz igénybe, magas költségek árán”.

Joe Biden amerikai elnök kormánya fogadkozott, hogy továbbra is több milliárd dollár értékben biztosít fegyvereket, amíg Ukrajna legyőzi Oroszországot. E politika kritikusai, köztük republikánus törvényhozók, azzal érveltek, hogy Washington proxy-háborút folytat Oroszországgal, és meghosszabbítja az ukrán nép vérontását.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Ukrán hadiüzemek megsemmisítését jelentette be az orosz védelmi tárca (videó)

Ukrán hadiipari létesítményekre, rádiótechnikai felderítő központokra és szabotőr-kiképzőközpontokra mértek csoportos csapást az éjszaka folyamán az orosz erők nagyhatótávolságú, légi indítású precíziós fegyverekkel és harci...

Newsweek: a Kijevnek ígért Abrams harckocsik el fognak akadni a sárban

Marina Miron, a brit King's College katonai tanulmányok tanszékének kutatója annak a véleményének adott hangot, hogy az Egyesült Államok által Ukrajnának ígért Abrams harckocsik...

Fordulat: Lengyelország mégis szállít fegyvereket Ukrajnának

A lengyel kormány megpróbálta visszavonni Mateusz Morawiecki miniszterelnök fenyegetését, miszerint leállítja az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat. Piotr Müller kormányszóvivő hangsúlyozta, hogy Lengyelország a meglévő megállapodások...
spot_img

Videó