2023, október 3.
13.9 C
Budapest
8.6 C
Moszkva

Lengyelország Belarusz teljes elszigetelésére készül a balti államokkal

A Belarusszal határos EU- és NATO-országok készek teljesen elszigetelni az országot – mondta Mariusz Kaminski lengyel belügyi és közigazgatási miniszter.

“Kapcsolatban állunk Litvániával és Lettországgal, amelyek szintén határosak Belarusszal, és provokációk fenyegetik őket. Természetesen van lehetőség Belarusz teljes elszigetelésére.”

“A NATO és az EU határ menti országok, mint Lengyelország, Litvánia és Lettország – együtt fogunk cselekedni” – mondta a tisztviselő.

Megjegyezte, hogy minden “súlyos provokációt” “közös megfontolt és szolidáris válaszlépés” követ majd.

“Lehetséges, hogy ha úgy döntünk, hogy ez a megfelelő válasz ebben a pillanatban, akkor Belarusz teljes elszigeteléséig jutunk el” – tette hozzá Kaminski.

Megjegyezte ugyanakkor, hogy Varsó nem veszi komolyan Alekszandr Lukasenko belarusz elnök szavait arról, hogy a Wagner-csoport harcosai “körútra” kívánnak menni Lengyelországba. A miniszter ezt a kijelentést a “pszichológiai hadviselés vulgáris elemének” nevezte.

Amint arról júliusban a belarusz védelmi minisztérium beszámolt, a köztársaságba áttelepített “Wagner” harcosok a egy területvédelmi egységeket képeznek ki. Vlagyimir Putyinnal való találkozóján Lukasenko megjegyezte, hogy “kezdett feszült lenni a Wagner- harcosokkal”, mert szerinte azok “Varsóba, Rzeszowba akartak menni” – egy lengyel városba, amely az Ukrajnába irányuló katonai szállítmányok átrakó bázisává vált.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Politico: az EU nem adhatna több fegyvert Ukrajnának a saját készleteiből

Az Európai Unió országai már nem adhatnak fegyvert Ukrajnának a saját készleteikből anélkül, hogy veszélyeztetnék saját biztonságukat - írja a Politico című amerikai lap...

Ukrajna levette az OTP Bankot a vállalati halállistájáról és kötelezte az orosz piac elhagyására

Levette az OTP Bankot a nemzetközi háborút finanszírozó vállalatok listájáról az Ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) - jelentette be az ügynökség hétfőn a honlapján. A...

Az EU nem tudja feloldani az Ukrajnának szánt 5 milliárd eurós katonai támogatást

Az EU fontolóra vesz egy 5 milliárd eurós katonai segélycsomagot Ukrajnának 2024-re - jelentette ki Josep Borrell, az unió külpolitikai vezetője hétfőn Kijevben. Magyarország...
spot_img

Videó