2022, május 16.
27.8 C
Budapest
12.8 C
Moszkva
Hiredetés

Fico: Fel kell hagyni az Oroszországgal szembeni szankciós politikával

Fel kell hagyni az Oroszországgal szembeni szankciós politikával, amennyiben a minszki megállapodások teljes mértékben megvalósulnak – közölte a szlovák miniszterelnök, miután Moszkvában tárgyalt Dmitrij Medvegyev orosz kormányfővel. Robert Fico hozzátette, hogy országa európai uniós tagállamként kitart az Ukrajnával kapcsolatos egységes álláspont mellett, de mint szuverén állam fenntartja magának a jogot arra, hogy megvédje nemzeti érdekeit, nem sértve ezzel az EU egységét.

A szlovák kormányfő moszkvai hivatalos látogatását megelőzően a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek adott interjúban a Kuba elleni amerikai embargóhoz hasonlította az Oroszország elleni nyugati szankciókat. Kijelentette, hogy az európai uniós büntetőintézkedések nem érték el a várt hatást, csak ártottak Európának és Oroszországnak egyaránt

 Medvegyev: Oroszország kész megvizsgálni a Török Áramlathoz csatlakozó vezetékre tett javaslatot

Oroszország kész megvizsgálni a Török Áramlathoz csatlakozó, Szlovákia által javasolt gázvezeték tervét – közölte kedden Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő, miután Robert Fico szlovák miniszterelnökkel tárgyalt a Moszkva környéki Gorkiban. A szlovák politikus a tájékoztatón elmondta, hogy az általa Keleti Áramlatnak nevezett (Eastring) vezeték tervét ismertette orosz vendéglátójával.

A projekt Bulgáriával, Romániával és Magyarországgal közös beruházás lenne, de annak megvalósításában az Európai Unió is részt venne, azt Brüsszel támogatná. Robert Fico arra hivatkozott, hogy Szlovákia számára hatalmas veszteséget jelent, ha Oroszország 2020 után nem Ukrajnán keresztül továbbítja majd a földgázt az európai államokba. Pozsony ezért meg akarja tartani kulcsfontosságú szerepét az orosz gáz Európai Unióba való továbbításában.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés -spot_img

FRISS