2022, december 9.
4.3 C
Budapest
-3.7 C
Moszkva

Felszólították a FIFA-t, hogy Irán helyét Ukrajnának adja át a 2022-es katari világbajnokságon

A FIFA-t arra szólítják fel, hogy zárja ki Iránt a 2022-es katari világbajnokságról, és adja át a helyét Ukrajnának – írja a Sportbible.

Irán november 21-én Anglia ellen lép először pályára a tornán, a két csapat a B csoportban szerepel az Egyesült Államok és Wales mellett.

A hónap elején az Open Stadiums nevű emberi jogi csoport felszólította a nemzetközi labdarúgást irányító nemzetközi szervezetet, hogy tiltsa ki az iráni válogatottat a világbajnokságról, a nőkkel szembeni rossz bánásmód miatt.

Ez akkor történt, amikor az országot széles körű tiltakozások övezték Mahsa Amini, egy 22 éves kurd nő halála miatt, aki a hónap elején halt meg rendőrségi őrizetben.

Az iráni kormányt emellett élesen bírálták amiatt is, hogy támogatja Oroszországot az Ukrajnában zajló hadműveletében.

A brit védelmi minisztérium azt állítja, hogy Irán továbbra is ellátja Oroszországot pilóta nélküli légi járművekkel (UAV), amelyeket ukrajnai célpontok ellen használtak.

A Shahtar Donyeck vezetője, Szerhij Palkin felszólította a FIFA-t, hogy fossza meg Iránt a világbajnoki helyétől, és adja át azt Ukrajnának, akit a júniusi rájátszás döntőjében Wales 1-0-ra legyőzött.

“Mindegyiküket az iráni hatóságok gyártották, szállították, iráni kiképzők és a hadsereg közvetlenül képezte ki és irányította a drónok indítását, amelyek otthonokat, múzeumokat, egyetemeket, irodákat, sportpályákat és játszótereket pusztítottak el, és ami a legfontosabb, ukránokat öltek meg.” – közölte.

“Beleértve a gyerekeket is. Gyerekeket, akik szintén arról álmodtak, hogy láthatják a válogatottjukat a világbajnokságon.

“A megüresedett helyet Ukrajna válogatottjának kell elfoglalnia, amely bebizonyította, hogy méltó a világbajnokságon való részvételre. A többi válogatottal egyenlőtlen feltételek mellett a rájátszás során szívvel-lélekkel játszottak.

“Ez a döntés történelmileg és sportszakmailag is indokolt. Arra kérek mindenkit, hogy csatlakozzon a labdarúgó bürokráciára gyakorolt nyomásgyakorláshoz. Elég a 2018-as oroszországi világbajnokság hibáit megismételni, a sport apolitikusságának üres tézise mögé bújva.” – közölte az ukrán klub vezetője.

A világbajnokság kevesebb mint egy hónap múlva kezdődik, a házigazda Katar november 20-án Ecuadorral csap össze a torna nyitómérkőzésén.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Csaknem 100 lengyel zsoldossal végeztek az orosz erők Ukrajnában

Oroszország védelmi minisztériuma azt közölte, hogy egyetlen nap alatt számos nagy jelentőségű célpontot semmisített meg nagy pontosságú csapásokkal Ukrajnában. Köztük amerikai és német gyártmányú...

Putyin: Oroszország válaszcsapásként támadja az ukrán infrastruktúrát

Az orosz hadsereg azt követően kezdett el csapásokat mérni Ukrajna energetikai infrastruktúrájára, hogy merényletet követtek el a Krími híd ellen - jelentette ki Vlagyimir...

Klicsko: apokaliptikus télre kell készülnünk, de még nem kell evakuálni Kijevet

Az ukrán villamosenergia-hálózatot ért folyamatos orosz csapások "apokaliptikus" forgatókönyvet hozhatnak Kijevben - mondta Vitalij Klicsko polgármester szerdán a Reutersnek, de hangsúlyozta, hogy a hatóságok...