2022, december 2.
2.6 C
Budapest
-11.6 C
Moszkva

Kijevbe érkezett a német elnök

A német elnök először érkezett Kijevbe azóta, hogy Oroszország februárban megkezdte katonai műveletét. Az útra azután került sor, hogy ukrán tisztviselők áprilisban visszautasították a látogatását.

“Azt üzenem az ukránoknak, hogy nem csak az önök oldalán állunk. Továbbra is támogatni fogjuk Ukrajnát, gazdaságilag, politikailag és katonailag is” – mondta Frank-Walter Steinmeier elnök keddi érkezése után.

“Fontos volt számomra, különösen most, a drónokkal, cirkálórakétákkal és rakétákkal végrehajtott légitámadások jelenlegi szakaszában, hogy a szolidaritás üzenetét küldjük az ukránoknak” – tette hozzá.

Steinmeier múlt csütörtökön tervezte, hogy Kijevbe látogat, de a főváros elleni orosz támadások fokozódása miatt rövid időn belül lemondták az utazást.

A konfliktus februári kirobbanása után számos európai vezető utazott Ukrajnába, ahol találkozott Volodimir Zelenszkij elnökkel és bejárta a harcok által feldúlt városokat.

Steinmeier esetleges látogatása azonban áprilisban vitát váltott ki, amikor az ukrán hatóságok “Oroszországhoz fűződő szoros kapcsolataira” hivatkozva állítólag visszautasították.

Steinmeier akkor azt mondta, hogy tervezte, hogy Kijevbe utazik, de “úgy tűnik, hogy ott nem akarták”.

A látogatásra azt követően került sor, hogy Ukrajna a Kijevet és más nagyvárosokat ért orosz csapások nyomán megújította nyugati légvédelmi rendszerek iránti kérését. Denis Smihal miniszterelnök a Frankfurter Allgemeine Zeitung című német lapnak nyilatkozva szombaton azt mondta, hogy Ukrajnának sürgősen szüksége van mobil áramfejlesztőkre és melegítőállomásokra, hogy átvészelje a telet. Egyúttal sürgette az EU-t, hogy racionalizálja a pénzügyi támogatásokat.

Oroszország ebben a hónapban többször is csapást mért ukrán hőerőművekre és távvezetékekre. Vlagyimir Putyin elnök kijelentette, hogy a csapásokat az orosz földön elkövetett terrortámadások megtorlásaként fokozták, beleértve azt a teherautó-robbantást, amely megrongálta a Krím félszigetet az orosz szárazfölddel összekötő stratégiai fontosságú hidat.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kreml: a NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve. "A...

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...